Ter gelegenheid van het Mobile World Congress, één van de belangrijkste technologie-events van het jaar, heeft Mastercard de resultaten bekendgemaakt van zijn jaarlijkse studie over digitale betalingen. Daaruit blijkt dat consumenten vooral 'on the go'-betaaloplossingen zoeken die beantwoorden aan hun geconnecteerde levensstijl. De studie analyseerde gesprekken op sociale media. Conclusie: consumenten hebben vandaag een uitgesproken voorkeur voor contactloze betaalmethodes, mobiele portefeuilles en slimme accessoires. Maar wat de betaalwijze ook is – contactloos, online of fysiek in de winkel –, veiligheid en betrouwbaarheid blijven prioritaire voorwaarden voor de gebruiker. Mastercard plaatst daarom op het MWC 2019 het thema "Trusted Life Connections" centraal met de presentatie van diverse technologieën die borg staan voor keuzevrijheid, gebruiksgemak en de gemoedsrust van de consument bij het gebruik van de nieuwe betaalwijzen. 

Consumenten willen 'on the go' betalenDe toename van contactloos betalen, de opkomst van nieuwe spelers zoals Garmin Pay en Apple Pay, de opening van volledig cashloze concept stores: het digitale betaalverkeer in België heeft de wind in de zeilen. Die trend lijkt te worden bevestigd door internationaal internetgebruik. Vorig jaar ging van alle gesprekken over betalingen op sociale media meer dan 27% over mobiele betalingen, een stijging van 20% van de vermeldingen over dit thema tegenover het jaar voordien. De verwijzingen naar mobiele portefeuilles zijn meer dan verdubbeld tegenover 2017. Mastercard maakte de cijfers bekend in partnerschap met PRIME Research, die voor de 6de editie meer dan 3,3 miljoen gesprekken heeft geanalyseerd die vorig jaar op diverse sociale media, waaronder Twitter, Facebook en Instagram plaatsvonden.

Voor internetgebruikers moeten nieuwe technologieën een directe impact hebben op hun leven. Alleen al in 2018 stegen de verwijzingen op sociale media naar dergelijke onderwerpen met meer dan 30% sinds de vorige studie. Vandaag gaat bijna 20% van de gesprekken over mobiele betalingen over contactloos betalen en mobiele portefeuilles. Daarnaast interesseren consumenten zich ook in de impact van artificiële intelligentie op hun leven, betalingen via QR-code of aankopen die ze doen met behulp van slimme accessoires.

'Instagrammable' betaalmethodes

Hoewel consumenten duidelijk gewonnen zijn voor nieuwe betaalmethodes, gaat dit niet ten koste van hun stijl. Vandaag draagt een op de vijf volwassenen een smartwatch of een slimme sportarmband. De wereldwijde markt voor slimme accessoires wordt tegen 2020 geraamd op 30 miljard euro, een bewijs dat deze sector van nabij moet worden gevolgd. Mode en technologie zijn voortaan onlosmakelijk verbonden. Diamanten manchetknopen, metalen horloge of bladgouden ring: slimme juwelen die de consumenten nieuwe modellen laten ontdekken en er tegelijk aantrekkelijk uitzien, zullen in de volgende groeifase van draagbare technologie een essentiële rol spelen.
"De markt van slimme accessoires is in volle groei. Er is een kruisbestuiving aan de gang tussen de wereld van de mode en die van technologie waarbij voorwerpen uit het dagelijks leven nieuwe functies krijgen. De betaalfunctie is nu al beschikbaar op meer dan 30 slimme accessoires in 21 landen van de Europese Unie en dat is nog maar het begin", zegt Henri Dewaerheijd, Country Manager BeLux van Mastercard.

Gemoedsrust geven aan de consument via de transitie naar een cashloze samenleving

Volgens de geanalyseerde gesprekken blijven veiligheid en bescherming van de gegevens essentiële voorwaarden voor consumenten, die in hun commentaren de gemoedsrust onderstrepen die nieuwe betaaltechnologieën meebrengen. Mastercard heeft daarom dit jaar "Trusted Life Connections" als centrale thema gekozen voor het Mobile World Congress. Keuzevrijheid, gebruiksgemak en gemoedsrust van de gebruikers zijn de drie pijlers van deze editie. In dat verband presenteert Mastercard op het MWC 2019 diverse technologieën gebaseerd op tokenisatie of kunstmatige intelligentie die de gemoedsrust van de consument en het gebruiksgemak van de nieuwe betaalmethodes moeten verzekeren:

  • MDES for Merchants – Online shoppen zonder gegevens te delen: internetwinkelen blijft terrein winnen. Handelaars zijn dan ook op zoek naar manieren om het aankoopproces te vereenvoudigen met betaaloplossingen in één klik. Deze uiterst praktische systemen brengen echter mee dat consumenten hun persoonlijke gegevens op de website van de handelaars achterlaten waar ze een potentieel doelwit zijn voor hackers. Maar wat als de online winkel  nu eens even veilig kon worden gemaakt als wanneer u met uw kaart betaalt in een fysieke winkel? Mastercard heeft daarom MDES for Merchants ontwikkeld, een dienst die online transacties beveiligt door het kaartnummer te vervangen door een unieke code voor elke handelaar. De gegevens van de consumenten worden niet meer met de handelaar gedeeld wat de kaarthouder beschermt tegen diefstal van zijn persoonsgegevens.

  • Kionect – De controle over gegevens behouden: dit is een platform waarmee consumenten in een oogopslag een overzicht krijgt van al hun slimme toestellen waarop gebruikersgegevens geregistreerd worden.  • NuDetect – De onzichtbare lijfwacht : NuDetect analyseert het gebruiksgedrag van een persoon op zijn smartphone en kan aan de hand van de tiksnelheid, aantal gebruikte vingers, richting,... de identiteit van de persoon op elk ogenblik bevestigen. Dit gesofisticeerde AI-systeem kan een derde persoon die de telefoon tracht te gebruiken om een transactie uit te voeren onmiddellijk detecteren.


Deze en nog andere technologieën, zoals de Smart Table of de Cardless ATM, kunt u ontdekken en testen op het Mobile World Congress op de stand van  Mastercard (Hal 5, Stand 5D61). Talrijke experts zullen beschikbaar zijn om specifieke vragen van media te beantwoorden.

Over de studie :

Mastercard heeft in partnership met PRIME Research zijn zesde studie over digitaal betalen uitgevoerd om te onderzoeken wat de meest actuele thema's inzake nieuwe betaalmethodes zijn. Meer dan 3,3 miljoen publicaties op openbare sociale media zijn geanalyseerd over een periode van 12 maanden (januari tot december 2018). Het gaat om publicaties afkomstig van Twitter, Facebook, Instagram, Forums, Google +, YouTube, Vkontakte en Weibo op bijna 190 markten over de hele wereld. Het daaruit voortvloeiende rapport presenteert informatie over de nieuwe trends van de diverse producten en categorieën voor mobiel betalen in alle regio's en landen.Amandine Servotte