Фестиваль Atlas Weekend, який стартував в Києві, вперше став територією без готівки. Крім оплати картками чи пристроями з NFC на терміналах, гості зможуть протестувати новий спосіб оплати – за допомогою QR коду і мобільного додатку з цифровим гаманцем Masterpass. В основу платіжного функціоналу покладена технологія Mastercard QR, яка дає змогу розраховуватись мобільними додатками через динамічний QR код. На Atlas Weekend технологія вперше використовується для розрахунків у фізичній торговій точці.

Рішення працює через мобільні додатки, які підтримують технологію Mastercard QR, зокрема через додаток СМАРТ-ГРОШІ, розроблений Київстар. У додаток інтегрована платформа цифрових гаманців Masterpass: вона безпечно зберігає дані карток різних платіжних систем у цифровому гаманці, без необхідності щоразу вводити карткові реквізити (номер картки, CVC-2 код та ін.) для оплати. Система автоматично розпізнає користувача за введеним номером телефону, якщо за цим номером вже зареєстрований гаманець Masterpass, і запропонує його підключити. Незареєстровані користувачі можуть додати платіжну картку в гаманець прямо в додатку.

Для здійснення покупки, користувач через додаток сканує QR код на смартфоні касира у торговій точці, обирає необхідну картку з Masterpass і підтверджує оплату. Технологія для генерації кодів у фізичній торговій точці була реалізована Ощадбанком та iPay. На фестивалі Atlas Weekend протестувати новий платіжний спосіб можна в спеціальному QR Bar, оплативши напій зі знижкою 50% за умови використання додатку СМАРТ-ГРОШІ.

«Цього року Аtlas Weekend очікує на понад 400 тисяч гостей. І для таких масштабних подій смартфони – це не лише засіб зв’язку і джерело пам’ятних фото, а й інноваційний платіжний пристрій. Вперше Mastercard QR в Україні став доступний для оплати офлайн, і таким чином ми зробили новий крок до фінансової інклюзії торговців, без потреби встановлення фізичних платіжних терміналів. QR кодце ще один інструмент для зручної безготівкової оплати, який до того ж дає додаткові вигоди», прокоментувала Віра Платонова, генеральний директор Mastercard в Україні.

Технологія Mastercard QR була запущена в Україні в березні 2018 року. Вона дає змогу власникам цифрових гаманців Masterpass оплачувати покупки на сайтах торговців, не підключених до платформи, з мобільних додатків через сканування QR коду. Новий спосіб платежів доступний для оплати товарів і сервісів на майже 200 онлайн майданчиках.
Yevheniia Kovalenko