Експерти прогнозують, що 62% носимих пристроїв до 2020 року матимуть функцію оплати, а вже цей рік стане проривним у популярності гаджетів в ролі платіжних інструментів.

У 2016 році світовий обсяг продажів носимих смарт-пристроїв сягнув 16,2 млрд доларів США. Один із найбільших стрибків на європейському ринку носимих пристроїв — 45% — спостерігався у Великій Британії в 2016 році, де їх було продано в обсязі 13 млн шт.

Довіра до безконтактних оплат стимулює зростання ринку носимих пристроїв. У другій половині 2015 року кількість безконтактних платежів у Європі зросла майже на 170% порівняно з аналогічним періодом попереднього року, а у 2016 році безконтактні платежі зросли втричі.

Міста використовують переваги швидких та безпечних безконтактних оплат зокрема в транспорті. Носимі пристрої роблять це простішим, ніж будь-коли. Вони стають все більш популярними: з січня по червень 2017 року попит на носимі пристрої у Європі виріс на 22% у порівнянні з попереднім роком. Оскільки швидкість оплати є важливою, безконтактним платежам знадобилось лише кілька років, аби набрати обертів. Таким же чином і носимі пристрої скоро досягнуть переломного моменту для масового використання – насамперед завдяки високому рівню безпеки.

Платіжний функціонал носимих пристроїв Mastercard працює на основі платформи токенізації MDES. Завдяки їй 16-значний номер картки не використовується і не зберігається на носимому пристрої. Замість цього для здійснення транзакцій для кожного нового пристрою призначається зашифрований цифровий ключ, токен. Користувач вводить номер картки лише один раз, на етапі оцифрування. Після цього здійснюється аутентифікація одноразовим паролем, який банк надсилає на телефон. Користувач вводить цей код, після чого Mastercard робить перехресну перевірку перед тим, як призначити пристрою токен. Токенізація додає ще один рівень безпеки, адже реальний номер картки приховано навіть під час транзакцій у точці продажу.

Як зазначив Юрій Батхін, директор з розвитку бізнесу Mastercard в Україні, Грузії, Молдові й країнах Центральної Азії, про зростання інтересу до NFC-платежів за допомогою смарт-пристроїв свідчить статистика MDES — за минулий рік у світі частота використання платформи виросла в 100 разів. В Україні цей тренд також набирає обертів завдяки масовому запуску NFC-гаманців для смартфонів.

Нові розробки з безпеки платежів стимулюють розвиток інноваційних носимих пристроїв — від смарт-годинників з Samsung Pay, Android Pay або Apple Pay до смарт-годинників із фітнес-функціоналом, наприклад Garmin Pay або Fitbit Pay, та навіть стильних каблучок.

Усього за два місяці Fitbit Pay і Garmin Pay були запущені ще в 10 країнах із кількома емітентами. Це лише початок, оскільки токенізація дозволяє потенційно перетворити всі види пристроїв на безпечні платіжні інструменти, навіть автомобілі, телевізори та холодильники. Mastercard працює з великою кількістю виробників годинників, каблучок та фітнес-товарів, щоб зробити майбутні носимі платіжні пристрої доступними в широкому ціновому діапазоні. А, наприклад, Levi’s та Jacquard від Google демонструють куртку Commuter Trucker Jacket, яка має пристрій для безконтактних платежів, вбудований у рукав.
Yevheniia Kovalenko