На Ukraine Financial Innovations Day обговорили фінтех-майбутнє України

21 лютого 2018 рік | Київ | Автор Yevheniia Kovalenko

У Києві відбувся Ukraine Financial Innovations Day – подія, що об’єднала понад 200 експертів ринку, банкірів, інвесторів і перспективні українські стартапи в галузі фінансових технологій, фіналістів першої в Україні інкубаційної програми для фінтех-стартапів Fintech Master, реалізованої у партнерстві Mastercard та 1991 Open Data Incubator за підтримки Національного Банку України.

87% банкірів повністю підтримують впровадження інновацій. Такі дані дослідження Mastercard серед представників банківського сектору озвучив під час події Юрій Батхін, директор з розвитку бізнесу Mastercard в Україні, Грузії, Молдові й країнах Центральної Азії. Більше половини банкірів відзначили, що їхній банк готовий до впровадження фінтех. І майже 71% учасників опитування вважає правильним відстежувати і купувати ефективні фінтех-рішення. «Ми бачимо роль Mastercard як драйвера партнерства між традиційними гравцями ринку – банками – та стартапами. Програма допомогла закласти основу для співпраці, зацікавила банки і поклала основу для діалогу. Переконані, що такий старт має всі шанси перейти у тривалу і взаємовигідну співпрацю», — додав Юрій Батхін.

Розвиток open data, залученість регулятора і впровадження європейських стандартів – такі передумови необхідні Україні, щоб заявити про себе на глобальній фінансовій арені. Цю думку підтримали учасники першої панельної дискусії, зокрема представники Mastercard, 1991 Open Data Incubator, USAID, ЄБРР, AEQUO. Юлія Кирпа, партнер, керівник практики банківського та фінансового права юридичної фірми AEQUO: «В Україні позитивною тенденцією є те, що у нас прийнята програма розвитку фінансового сектора до 2020 року, яка передбачає адаптацію в законодавстві України європейських директив. Крім цього, великі надії всі покладають на концепцію фінтеху, яка перебуває в розробці Нацбанку й проектного офісу ЄРПН». Це підтвердило й  інтерактивне опитування під час події:  серед основних бар'єрів співпраці стартапів і корпорацій майже половина учасників (48%) називають відсутність необхідної екосистеми і регуляції. Світлана Соколовська, керівник проектів і програм департаменту стратегії і реформування НБУ окреслила роль Національного Банку України в розвитку фінансових технологій  і відзначила важливі умови для розвитку ринку: «Напрям фінтеху ми розвиваємо як частину комплексної реформи, вивчаючи міжнародний досвід, локальну ситуацію та регуляторну базу. З точки зору інтеграції з європейським фінансовим сектором, Україні необхідно впроваджувати не тільки стандарти ЄС щодо технологій, але і щодо кібербезпеки, захисту прав споживачів та інвесторів, займатись підвищенням фінансової грамотності».

На думку Кріса Скіннера, візіонера цифрового банкінгу, автора бестселерів Digital Bank та ValueWeb, голови європейського мережевого форуму Financial Services Club, серед найбільш перспективних технологій майбутнього – квантові обчислення, блокчейн і штучний інтелект; вони мають змінити ландшафт фінансового ринку й життя суспільства в цілому. Скіннер припускає, що кожен третій вид роботи, яку зараз виконують в банках люди, буде замінений штучним інтелектом вже у 2020 році. Поруч із цим обчислення за допомогою квантових комп’ютерів зможуть вивести швидкість обробки даних під час транзакцій на кардинально новий рівень буквально за 10 років. Технології, що оточують «цифрову людину» сьогодні, задають високі стандарти всім продуктовим компаніям, а досвід користувача (UX) виходить на перший план і для розробників фінтеху. Також експерт відзначив великі перспективи України як ринку фінтех-стартапів – для цього необхідне створення відповідної екосистеми за допомогою інвестиційних, податкових та інших інструментів.

Під час заключної панельної дискусії представники успішних стартапів, інвестори та експерти ринку обговорили основні чинники розвитку стартап-економіки в Україні, можливості й перешкоди в роботі фінтех-стартапів та їхню взаємодію з інвесторами. Ключовими факторами, які допоможуть налагодити ефективну співпрацю між стартапом та інвестором, є розуміння стартапами власної фінансової моделі й уміння переконувати інвестора у цінності власного проекту через реальні показники, а також готовність до тривалої роботи.. Проведене на завершення онлайн-опитування серед гостей заходу виявило, що 65% впевнені, що Україна стане центром стартапономіки Східної Європи. Дмитро Зарахович, керуючий партнер компанії UAPAY та SoftInvest Holding також прокоментував своє бачення такої перспективи: «Я вважаю, що стане, в тому числі, тому що в нас є одна з найсильніших систем фізико-математичної освіти. Важливо, що працюючи з фінтехом, потрібно однаково добре розбиратись і в фінансах, і в технологіях».

Під час події фіналісти інкубаційної програми Fintech Master представили свої стартапи українським банкам, інвесторам, українським та міжнародним експертам. Вони реалізували дев’ять рішень за різними напрямами фінтеху:

    • AlfaProtection – система автоматичного захисту від платіжного шахрайства;
    • bNesis – платформа для інтеграції зовнішніх даних про позичальника;
    • Go To-U – додаток для пошуку й бронювання зарядних станцій для електромобілів;
    • InCust – платформа для створення програм лояльності й управління ними;
    • MO cash – платформа для p2p кредитування підприємців;
    • PayCore.io – оптимізатор онлайн-платежів для бізнесу;
    • SkyService Fin – каси «в хмарі» для малого й середнього бізнесу;
    • Sureberry – додаток для підбору й продажу страхових полісів;
    • YouScore – система фінансового скорингу на основі відкритих даних.


Завдяки інкубації стартапи змогли вдосконалити сервісні та бізнес-моделі, допрацювати технічні аспекти продуктів і провести зустрічі з партнерами. Взаємодія з менторами Fintech Master допомогла низці учасників розпочати роботу над повноцінною інтеграцією з банками й іншими учасниками ринку.

«Стартапи-учасники інкубаційної програми Fintech Master провели з командою 1991 Open Data Incubator, менторами Mastercard та НБУ, експертами три місяці інтенсивної роботи. Дві команди повністю або значно змінили бізнес-модель, ще п’ять змінили позиціонування свого продукту на фінансовому ринку. Це підтверджує важливість подібних програм для стартапів і вагому роль їх інтеграції з фінансовими установами та кооперації з представниками бізнесу», — розповіла Уляна Штибель, керівник напряму фінтеху у 1991 Open Data Incubator.

Yevheniia Kovalenko