Mastercard та Rakuten Viber запускають в Україні Moneytou – сервіс миттєвих грошових переказів у месенджері Viber

3 грудня 2019 рік | Київ | Автор Yevheniia Kovalenko

Mastercard та Rakuten Viber у партнерстві з NeoPay та Edenlab представили сервіс грошових переказів Moneytou [Маніту], який дозволяє переказувати гроші безпосередньо під час спілкування в додатку Viber. Для переказу коштів не потрібно вводити номер картки отримувача – достатньо, щоб отримувач був серед контактів у Viber або знати його номер телефону. Переказати гроші у Viber можуть держателі карток будь-якого українського банку, що користуються месенджером, зареєстрованим на номер українського мобільного оператора.

Раніше цього року сервіс був запущений в Угорщині, і тепер Україна стала другою країною у світі, де доступний Moneytou. У подальшому географія сервісу розшириться і на інші країни Європи, зокрема на Румунію, Сербію та Болгарію.

У сервіс Moneytou інтегрована технологія Mastercard Send[1] та цифровий гаманець Masterpass, до якого можна додати платіжні картки будь-яких українських банків, різних платіжних систем.

Для того щоб переказати кошти через Viber з Moneytou, відправнику необхідно:

    • У вікні чату натиснути кнопку Gif+ та обрати сервіс Moneytou;
    • Натиснути «Відправити переказ» та обрати картку в цифровому гаманці Masterpass, з якої здійснюється переказ;
    • Ввести необхідну суму переказу та надіслати кошти;
    1. Підтвердити відправлення повідомлення отримувачу про надходження коштів.

Для того щоб отримати кошти через Viber з Moneytou, користувачеві необхідно:

    • Відкрити повідомлення про надходження коштів у чаті;
    • Обрати картку у гаманці Masterpass для зарахування коштів;
    • Кошти автоматично зарахуються на обрану картку.

Якщо користувач уже має цифровий гаманець Masterpass, який зареєстрований на той же номер телефону, що і додаток Viber, після підтвердження сервіс автоматично надасть доступ до карток у гаманці. Створити цифровий гаманець як отримувач, так і відправник можуть безпосередньо у мобільному додатку Viber: для цього необхідно лише один раз ввести дані платіжної картки під час першого отримання чи переказу коштів.

Комісія становить 5 грн +1% від суми переказу. Максимальна сума одного переказу складає 14900 грн.

«Переказ коштів – популярна послуга серед українців. За даними НБУ, за 9 місяців 2019 року українці переказали майже 530 млрд гривень з картки на картку, що становить 41% обсягів безготівкових операцій з платіжними картками, ‒ зазначила Наталія Кангіна, керівник напрямку digital та cyber security продуктів Mastercard в Україні. – Завдяки сервісу Moneytou мільйони користувачів Viber в Україні отримають новий досвід та відчують усі переваги миттєвих переказів у межах країни. Технологія Mastercard Send робить транзакції захищеними та легкими: відтепер переказувати та отримувати кошти можна в додатку, навіть не повідомляючи номер своєї картки».

У 9 з 10 користувачів смартфонів в Україні встановлений додаток Viber.

«Після того, як Viber здійснив революцію в спілкуванні українців у чаті, наше наступне завдання полягає в удосконаленні мультифункціональної платформи, яка задовольняє щоденні потреби користувачів в Україні. То ж чому б не спробувати грошові перекази через додаток? Раніше у нас було кілька проектів із банками, але сьогодні ми зробили грошові перекази за допомогою Viber реальністю: зараз переказати та отримати гроші просто, ефективно та безпечно настільки, наскільки це взагалі можливо. Ми поєднуємо досвід нашої материнської компанії Rakuten – одного зі світових fintech-лідерів – із дуже актуальними в Україні рішеннями від наших партнерів Mastercard, NeoPay та Edenlab. Все це для того, щоб запропонувати унікальний та потужний сервіс Moneytou, переваги якого оцінять мільйони українських користувачів», – розповів Атанас Райков, старший директор із розвитку бізнесу Viber у СНД, Центрально-Cхідній Європі, країнах Близького Сходу та Північної Африки.

Сервіс Moneytou впроваджено у партнерстві з NeoPay, ексклюзивним партнером Viber на східноєвропейському ринку, та Edenlab, партнером Mastercard в Україні.

«Найкраще в Moneytou – це те, що він працює надзвичайно просто: користувачам потрібно лише один раз зареєструватися, і з цього моменту гроші стають «однією з багатьох речей», якими можна поділитися у Viber. Транзакція відбувається між картками двох осіб, а це означає, що Moneytou не «гаманець», він не має балансу, користувачам не потрібно класти гроші на депозит чи знімати через додаток. Мета нашої компанії на першому етапі розвитку сервісу  – його поява на мільйонах пристроїв користувачів Rakuten Viber в Україні, Румунії, Сербії та Болгарії», – відзначив Гергелі Бенда, генеральний директор NeoPay.

«Ми віримо, що майбутнє р2р переказів – в інтеграції комунікаційних каналів із транзакційними. Коли користувач має змогу в одному інтерфейсі не тільки домовитись про переказ, але й негайно відправити чи отримати кошти, не гаючи час на отримання номеру банківської картки отримувача та вибір платформи, де такий переказ можливо здійснити. Moneytou – чудовий приклад такої інтеграції, і ми раді виступити платіжним партнером сервісу», – підкреслив Станіслав Островський, керівник із розвитку бізнесу Edenlab.

[1]Технологія Mastercard Send зареєстрована в НБУ та відповідає всім ліцензійним правилам компанії Mastercard і стандартам безпеки PCI DSS . Стандарт PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard) — стандарт безпеки даних індустрії банківських платіжних карток, розроблений Радою зі стандартів безпеки індустрії платіжних карток (Payment Card Industry Security Standards Council, PCI SSC), заснованою міжнародними платіжними системами Visa, MasterCard, American Express, JCB і Discover. Стандарт являє собою сукупність 12 деталізованих вимог щодо забезпечення безпеки даних про власників платіжних карток, які передаються, зберігаються і обробляються в інформаційних інфраструктурах організацій.

Yevheniia Kovalenko