Portmone впроваджує технологію токенізаціі Mastercard

15 грудня 2020 рік | Київ | Автор Yevheniia Kovalenko

Платформа онлайн-платежів Portmone.business впроваджує технологію токенізації карткових даних від Mastercard. На першому етапі рішення стане доступним для п’яти торговців, підключених до платформи: провайдерів послуг Воля, IPnet, Triolan, TENET, мобільних операторів Kyivstar та LycaMobile, а також журналу «Новое врeмя». У майбутньому технологія буде впроваджена для всіх партнерів Portmone.business.

Як працює токенізація

Токенізація — це заміна номера платіжної картки унікальним цифровим кодом (токеном). Таким чином, номер картки при здійсненні оплати не передається. Токеном неможливо скористатися в шахрайських цілях, тому конфіденційна інформація клієнта надійно захищена. За технологією токенізації в онлайн-торгівлі стоїть цифрова платформа MDES for Merchants від Mastercard.

Переваги токенізації в онлайн-торгівлі

Безпека. Токенізація підвищує рівень безпеки онлайн-оплат: для кожної токенізованої транзакції створюється унікальна криптограма, крім того, при оцифруванні карток в різних онлайн-магазинах, кожен онлайн-торговець отримує індивідуальні токени до кожної картки. Такий захист операцій відповідає системі міжнародних стандартів EMV[1].

Зручність та швидкість. Технологія токенізації спрощує і прискорює процес оплати в інтернеті, а також покращує клієнтський досвід. Покупцям не потрібно буде при кожній оплаті вводити реквізити фізичної картки. Також не треба повторно вводити реквізити картки після її перевипуску, оскільки дані нової картки автоматично синхронізуються з токеном. Таким чином, банківська картка фактично стає безстроковою онлайн.

Збільшення кількості покупок. За допомогою токенізації онлайн-торговці можуть підвищити показник завершених покупок, зменшивши кількість відмов при прийомі оплати з протермінованих, загублених або заблокованих карток. Це особливо актуально для бізнесу, який працює за моделлю передплати, адже покупцям не доведеться вводити дані нової картки, щоб оплата за сервіс продовжувала надходити.

«Із зростанням популярності онлайн-торгівлі питання зручності і захищеності оплат стають для споживача все більш актуальними. За результатами досліджень, 67% міленіалів турбує питання зберігання даних платіжних карток онлайн, а 50% користувачів не завершують покупку, якщо процес оплати незручний. Технологія токенізації в онлайн-торгівлі стала відповіддю Mastercard на запит споживача, як з точки зору зручності для користувача, так і з точки зору максимальної безпеки під час оплат, — зазначив Юрій Батхін, віце-президент з розвитку бізнесу Mastercard в Україні та Молдові— Без перебільшення, це вже світовий тренд: технологію токенізації інтегрували NetflixSpotify, Microsoft, UBER, Adyen та інші гіганти, і сьогодні вона відкриває нові можливості для розвитку e-commerce в Україні».

«Інтеграція Portmone.business з сервісом MDES for Merchants від Mastercard як Token Requestor — це, перш за все, посилення безпеки електронних платежів. Компанії, які використовують наш сервіс інтернет-еквайрингу, тим самим будуть надавати додатковий захист від витоку даних і їх користувачам під час здійснення онлайн-покупок та переказів, — коментує Комерційний директор групи компаній Portmone Олексій Миропольський.  — Використовуючи технологію токенізації, в електронній комерції поліпшується клієнтський досвід і зростає конверсія (кількість успішних платежів за товари та послуги). Portmone.business вже почав пропонувати послугу токенізації своїм партнерам-мерчантам (а їх понад 4000). На даному етапі вона вже запущена для 5-ти компаній. До кінця 2020 року рішення буде доступним всім партнерам, а також впровадженим для всіх клієнтів нашого сайту та додатку».

Платформа токенізації Mastercard для торговців (MDES for Merchants) була запущена в Україні у листопаді 2019-го року. Вона є частиною цифрової платформи Mastercard (MDES), що працює з глобальними цифровими гаманцями (Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay та ін.).

[1] EMV — міжнародний стандарт для операцій з банківськими картками з чипом, визначає фізичну, електронну та інформаційну взаємодію між банківською карткою і платіжним терміналом для фінансових операцій. Існують стандарти, засновані на ISO/IEC 7816 для контактних карток і стандарти ISO/IEC 14443 для безконтактних карток.

Yevheniia Kovalenko