Mastercard Love Index: романтична вечеря, прогулянка містом і кіномарафон – тренди Дня святого Валентина

12 лютого 2021 рік | Автор Yevheniia Kovalenko

Згідно зі щорічним дослідженням Mastercard Love Index[1], за останнє десятиліття витрати українців на подарунки та враження до Дня закоханих виросли більш ніж у 10 разів, у той час, як в середньому в Європі цей показник збільшився лише в 3 рази. Крім того, онлайн-технології все частіше допомагають українцям знаходити кохання: кожен п'ятий опитаний зазначив, що познайомився зі своєю другою половинкою в інтернеті.

Тренди Дня святого Валентина-2021

Обмеження, пов'язані з коронавірусом, вплинули на плани закоханих до Дня святого Валентина. Цього року половина опитаних (51%) святкуватимуть вдома за романтичною вечерею, при цьому 27% українців не будуть витрачати час на приготування їжі та замовлять готові страви з доставкою додому, а третина (35%) – планують прогулятися зимовим містом. Також у планах українців на цей день –  кіномарафон (17%) та навіть домашній СПА-вечір (9%).

Попри домашні обставини, цього року День закоханих може стати для багатьох пар одним із найбільш пам'ятних. Понад 50% українських романтиків кажуть, що у цьому році виявили більше творчості в процесі плануванні свята.

Пандемія, можливо, і обмежила особисті зустрічі, але точно не завадила людям шукати своє кохання. Згідно з результатами опитування, минулого року 21% респондентів зареєструвалися на сайтах знайомств, і кожному п'ятому українцю вдалося познайомитися зі своєю половинкою саме в інтернеті. Під нові реалії довелося адаптувати й зустрічі з потенційними обранцями: 19% респондентів побували на віртуальному побаченні через Zoom або інший засіб відеозв'язку. 

«2020 рік не був схожий на жоден попередній рік, але завдяки йому ми ще більше стали цінувати безцінні моменти, проведені з близькими та коханими людьми. Дані Mastercard Love Index уже котрий рік поспіль підтверджують, що українці все частіше інвестують у спільне дозвілля та романтичні враження, і ми впевнені, що ця тенденція буде тільки підсилюватися», – говорить Наталя Байдала, директор із маркетингу Mastercard в Україні та Молдові.

Стрибок «економіки любові» за 10 років

Із кожним роком все більше українців доєднуються до свята 14 лютого, і за останнє десятиліття витрати на подарунки та святкування кардинально виросли. Минулого року напередодні Дня святого Валентина українці витратили понад 560 млн грн, що в 10 разів більше, ніж у 2011-му.

Квіти традиційно є одним із найпопулярніших подарунків – витрати на них зросли більш ніж у 870 разів (+87 316%) у порівнянні з 2011 роком. З кожним роком українці все частіше вибирають у якості подарунка ювелірні прикраси – витрати у цій категорії за останні 10 років збільшились у 19 разів. Всього у 2020 році українці витратили на ювелірні вироби понад 73 млн грн.

Незмінним лишається і тренд на онлайн-покупки: за останні десять років кількість онлайн-транзакцій напередодні свята зросла більш ніж у 128 разів (+12 760%). І цього року кожен другий опитаний українець має намір купувати подарунки до Дня святого Валентина саме онлайн.

[1] Щорічне дослідження Mastercard Love Index відображає звички і тренди у витратах, пов'язаних із Днем святого Валентина. В його основі лежить аналіз даних про операції по картках Mastercard у період з 11 до 14 лютого попереднього року, і також опитування напередодні свята поточного року. Незалежна дослідницька компанія Fly Research опитала 19 000 дорослих в 19 країнах у січні 2021 року.

Yevheniia Kovalenko