Mastercard презентує результати дослідження: як працюється жінкам-підприємцям у різних країнах

7 березня 2018 рік | Автор Yevheniia Kovalenko

Mastercard Index of Women Entrepreneurs відслідковує прогрес і досягнення жінок-підприємців у 57 країнах світу

Дослідження Mastercard Index of Women Entrepreneurs (MIWE), яке компанія проводить вже вдруге, засвідчило, що у розвинених країнах жінки-підприємці досягають кращих результатів, спираючись на ширший доступ до ресурсів, зокрема до капіталу, фінансових послуг та освітніх програм. Загалом дослідження Mastercard виявило, що в усьому світі і жінки-підприємці з великим досвідом, і початківці продовжують розвивати власну справу всупереч гендерно-культурним упередженням.

За результатами дослідження, до ТОП-10 країн із найкращими умовами та можливостями ведення успішного бізнесу для жінок-підприємців увійшли:

    • Нова Зеландія — 74,2
    • Швеція — 71,3
    • Канада — 70,9
    • Сполучені Штати — 70,8
    • Сінгапур — 69,2
    • Португалія — 69,1
    • Австралія — 68,9
    • Бельгія — 68,7
    • Філіппіни — 68,0
    • Великобританія — 67,9


Mastercard Index of Women Entrepreneurs також виявив, що розвинені країни зі сприятливими економічними умовами не мають імунітету до культурних упереджень щодо жінок-підприємців. Дослідження показало, що, наприклад, у Новій Зеландії громадськість не дуже охоче сприймає жінок-підприємців, але всупереч цьому вони забезпечують своїй країні топ-позицію у рейтингу вже другий рік поспіль.

Дослідження Mastercard також засвідчило, що можливість для жінок займатися бізнесом не обов’язково пов’язана з темпами економічного розвитку країни. Згідно з дослідженням, у таких країнах, як Гана (46,4%), Уганда (33,8%) і В’єтнам (31,3%), частка жінок-підприємців вища у порівнянні з деякими більш розвиненими країнами (наприклад, Польщею — 30,3%; Іспанією —29,4%; Португалією — 28,7%). Жінки в цих країнах займаються бізнесом через необхідність виживання всупереч відсутності фінансового капіталу та підтримки.

«Напередодні Міжнародного жіночого дня ми сподіваємось, що результати дослідження стануть вчасним нагадуванням органам влади та організаціям про те, що потрібно максимально посилити підтримку жінок-підприємців у всіх напрямках – від збільшення фінансової інклюзії до надання ширшого доступу до освіти», — прокоментувала Енн Кернс, президент міжнародних ринків Mastercard.

 Серед інших висновків дослідження:

    • За рахунок чого виживають успішні підприємства? Потужне поєднання доступу до фінансових послуг і продуктів; легкість ведення бізнесу; значна підтримка середнього та малого бізнесу та якісна організація управління, як свідчать результати по Новій Зеландії (74,2 пункта, 1 місце), Швеції (71,3 пункта, 2 місце), Канаді (70,9 пункта, 3 місце), США (70,8 пункта, 4 місце) та Сінгапуру (69,2 пункта, 5 місце), які опинились на перших п’яти щаблях рейтингу.
    • Ведення підприємницької діяльності – це квиток до отримання можливостей для жінок. Це показали такі країни: Філіппіни (68 пунктів, 9-те місце), Ботсвана (66,5 пункта, 14-те місце), Таїланд (65,8 пункта, 15-те місце), Польща (65,4 пункта, 19-те місце) і Коста-Ріка (65 пунктів, 20-те місце). І хоча підтримка підприємців в цих країнах не така вже й потужна, вони мають велику частку жінок серед керівників, спеціалістів та технічних працівників, яскравий ландшафт місцевого підприємництва та велику повагу до успішних підприємців.
    • У Кореї (з 53,2 до 57,2 пункта, 44-е місце) спостерігалось найбільше покращення індексу, спричинене хвилею підприємницької активності. Ріст корейського жіночого бізнес-ландшафту став можливим завдяки позитивному сприйняттю успішних жінок-керівників та створенню робочої групи з гендерної рівності.
    • Прогрес жінок-підприємців стримувався однією або кількома перешкодами майже в усіх 57 країнах, охоплених дослідженням. Ці перешкоди, в основному, обумовлені гендерними упередженнями, що сприяють неналежному соціальному та культурному сприйняттю, слабкій вірі в себе та недостатньому доступу до фінансової підтримки чи стартового капіталу.
    • Насправді відсутність віри в себе може дуже заважати жінкам започатковувати власну справу. У таких країнах, як Бельгія (25,5 пункта, 22-е місце), Німеччина (25,3 пункта, 24-е місце) та Об’єднане Королівство (25 пунктів, 27-е місце) частка жінок-підприємців на ринку нижча, ніж очікувалось, всупереч наявності ефективних систем правового регулювання та більшого доступу до ресурсів.
    • Однак, якщо є бажання, знайдеться і можливість. У країнах, де ведення бізнесу обумовлене необхідністю, як-от Індонезія (62,4 пункта, 30-е місце), Гана (61,5 пункта, 33-є місце), Бразилія (61,1 пункта, 35-е місце), Мексика (60,2 пункта, 38-е місце), Уганда (57,6 пункта, 43-є місце) і Нігерія (56,4 пункта, 45-е місце), жінки займаються підприємництвом нарівні з чоловіками. Більшість таких підприємств знаходиться у тіньовому секторі економіки, гірше забезпечені технологіями, невеликі за розміром і набувають форми самозайнятості.
    • Хоча країни Близького Сходу та Африки, як-от ОАЕ (49,5 пункта, 49-те місце), Туніс (45,2 пункта, 51-е місце) та Саудівська Аравія (39,3 пункта, 54-е місце), розташовані наприкінці рейтингу, вони мають найвищий очікуваний ріст частки жінок-підприємців — на рівні 37%. За прогнозами, більше половини жінок-підприємців в ОАЕ та Тунісі у наступні 5 років візьмуть на роботу 6 та більше працівників. Жінки у Саудівській Аравії мають більші, ніж чоловіки, амбіції до розвитку та розширення свого бізнесу.


###

Про метод проведення дослідження

Дослідження Mastercard Index of Women Entrepreneurs вивчає, як жінки-підприємці використовують можливості, котрі відкриваються для ведення підприємницької діяльності в їхніх країнах завдяки підтримці суспільства. Місце в рейтингу забезпечується сумою трьох складових:

1) результат прогресивності (рівень упередженості проти працюючих жінок, політичних та бізнес-лідерів, а також фінансова стабільність і прагнення жінок до підприємницької діяльності);

2) освітні активи та доступ до фінансування (доступність базових фінансових послуг та поглибленої освіти для жінок; підтримка малого та середнього бізнесу);

3) підтримка підприємців (загальні уявлення про легкість ведення бізнесу в країні, якість місцевого регулювання, уявлення жінок про рівень безпеки та культурні уявлення про вплив жінок на фінансове положення родини).

Для складання рейтингу використовується 12 показників та 25 субпоказників. Було охоплено 57 країн в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, Близькому Сході та Африці, Південній Америці, Латинській Америці та Європі (78,6% працюючих жінок у світі), які відрізняються за рівнем трьох складових, зазначених вище.



Про Mastercard

Mastercard (NYSE: MA), www.Mastercard.com — міжнародна компанія, що спеціалізується на платіжних рішеннях і технологіях. Компанія управляє найшвидшою у світі платіжною мережею, що об'єднує споживачів, фінансові установи, торговельні підприємства, державні організації та представників приватного сектора в більш ніж 210 країнах і територіях. Продукти та рішення Mastercard роблять щоденну комерційну діяльність, таку, як покупки, подорожі, ведення бізнесу та управління фінансами, більш простою, безпечною і ефективною для кожного. Слідкуйте за нами в соціальній мережі Твіттер @MastercardNews, беріть участь в обговореннях на Cashless Pioneers Blog та підписуйтесь на свіжі новини на Engagement Bureau.

Yevheniia Kovalenko