Під час дискусії у Львові у дні Leopolis Jazz Fest представники місцевої влади, бізнесу, стартап-індустрії та громадського сектору обговорили тренди, які змінюють міста

У 2017 році кількість міжнародних туристів склала 1,3 млрд[1]  — кожен шостий мешканець планети відвідав міста за межами своєї країни. Завдяки чому міста стають «безцінними» для туристів і місцевих мешканців та як до цього долучається місцева влада, бізнес і громадський сектор – ці питання обговорили учасники дискусії «Start Something Priceless: Ініціативи, які змінюють міста» у Львові в рамках Leopolis Jazz Fest. Організатором обговорення стала компанія Mastercard.

10% світового фінансового потоку перебуває в туризмі, і більше половини цих коштів надходить від ділового туризму, при цьому його частка щорічно зростає. На цьому наголосив Андрій Москаленко, заступник міського голови з питань розвитку Львівської міської ради, підкресливши, що Львів фокусується на розвитку ділового туризму, який допомагає створювати робочі місця, розвивати інфраструктуру й покращувати рівень сервісу. При цьому вже зараз необхідно стимулювати цей напрям завдяки створенню локацій, здатних приймати масштабні бізнес-події з великою кількістю гостей.

У Львові проживають 800 тис. людей, і щодня ще 180 тис. мешканців передмістя користуються міською інфраструктурою. Спікер також відзначив загальний тренд діджиталзації життя містянина і вплив цього тренду на зміни в місті – у 4 рази за минулий рік зросла кількість людей, які голосували за міські проекти онлайн через BankID. «Ми активно працюємо зі стратегією креативних індустрій. І в цьому контексті в найближчі 10 років у Львові відкриються дві "легені" IT-парк на 14 тис. фахівців біля Українського католицького університету і Підзамче з !FEST Republic, кількома заводами й фабрикою. Це локації, які будуть залучати людей», — поділився планами Андрій Москаленко. Також спікер анонсував  запуск оновленого «Особистого кабінету мешканця» спільно з Mastercard і SoftServe. Сервіс покликаний оптимізувати роботу з муніципальними сервісами.

Партнерство і синергія в ресторанному бізнесі задля створення місць, які полюбляють місцеві мешканці й туристи, – цим рецептом швидкого зростання і розширення мережі закладів харчування поділився Андрій Худо, співзасновник та голова ради директорів Холдингу емоцій «!FESТ». Відкриття закладів, які вже встигли стати візитівкою Львова, в інших містах відбувається через залучення локальних партнерів, які відповідають за операційну діяльність на місці й оцінюють перспективність формату закладу. Андрій Худо наголосив, що продовжує шукати свіжі формати й анонсував запуск нового львівського ресторану з імпровізаційною кухнею, фестиваль крафтового пива у вересні, а також старт нового культового формату на час Різдвяних свят.

Відкритість міста для мешканців і для гостей втілюється в можливості просто, швидко і безпечно розраховуватися будь-де платіжним інструментом, який є у кожного в гаманці чи в кишені – карткою чи смартфоном. У цьому переконаний Сергій Францішко, директор з розвитку бізнесу Mastercard в Україні. Минулого року майже 75% витрат європейських туристів в Україні були оплачені картками[2], водночас зростає й частота щоденних безготівкових оплат серед українців. Впровадженням рішень для безготівкових платежів у транспорті українських міст Mastercard займається вже більше 3 років. За цей час рішення запрацювали в метро, на фунікулері, у швидкісних трамваях Києва, трамваях Львова та автобусах Мукачева. Більше 28 млн поїздок оплачено безконтактно тільки в київській підземці – кількість розрахунків у пікові дні сягає 100 тис. Можливістю розраховуватися у такий спосіб скористалися гості з 67 країн світу.

Масові події, такі як Leopolis Jazz Fest, – це завжди випробування для міста. Безготівкові оплати допомагають вирішувати питання комфортних розрахунків на таких подіях. Так, львівський джазовий фестиваль уже вшосте став територією cashless. Минулого року тут розрахувалися картками 25 країн світу, а за два роки кількість транзакцій сумарно подвоїлася. За підтримки Mastercard низку безготівкових фестивалів цього літа поповнив і Atlas Weekend, який минулоріч зібрав близько 300 тис. гостей. З нагоди UEFA Champions League Final Kyiv 2018 терміналізація дісталась головної спортивної та музичної арени країни – НСК «Олімпійський», де встановили 185 терміналів для безготівкових оплат на фудкортах.

Серед впливових трендів у житті містян спікер відзначив зростання ролі digital-технологій і розвиток потенціалу смартфона як платіжного інструменту. Особливо це стало помітним із запуском глобальних сервісів для мобільних NFC-гаманців в Україні – Google Pay та Apple Pay. Українці охоче прийняли інновацію – за рік кількість токенізованих транзакцій в Україні зросла в 14 разів, тоді як у Європі в цілому – у 4 рази. Найактивніше українські користувачі NFC-гаманців розраховуються у продуктових магазинах, транспорті, кафе і ресторанах, а також на заправках. «Поруч із розширенням мережі прийому безготівкових оплат і створенням нових рішень, ми плануємо зосереджуватись і на розвитку фінансової включеності містян, рівному доступі до сервісів, комфортному й зрозумілому користувацькому досвіді», – додав Сергій Францішко.

Зручне користування транспортом для місцевих мешканців і гостей за допомогою мобільного рішення чи сайту – таку мету для себе обрав сервіс Eway (раніше – EasyWay), який під час дискусії представив Ярослав Кость, співзасновник і технічний директор компанії. Сервіс, покликаний надавати актуальну інформацію про маршрути міського транспорту та відслідковувати його рух, з’явився у 2012 році. Зараз він має близько 100 тис. користувачів щодня і 1 млн – на місяць, при цьому вже працює в понад 50 містах України, а також у Казахстані, Болгарії, Сербії, Молдові, Польщі та Хорватії. За словами спікера, нині проект відчуває потребу в роботі над якістю даних для користувачів, а також адаптації до майбутніх змін – зокрема, до впровадження єдиного електронного квитка.

Пошук точок об’єднання й стимулювання діалогу між бізнесом, місцевою владою і громадським сектором в Івано-Франківську лягли в основу діяльності платформи «Тепле місто». Як розповів Юрій Филюк, співзасновник ГО «Тепле місто» і керівника компанії «23 ресторани», зараз платформа об'єднує 65 компаній, які підтримують її на інституційному рівні. Спікер наголосив, що за допомогою платформи прагне ідентифікувати активних громадян, щоб ті мали змогу впливати на позитивні зміни в місті. Один з перших проектів – соціальний ресторан Urban Space 100 в Івано-Франківську, з'явився завдяки інвестиціям 100 його мешканців. І вже сьогодні 80% зароблених рестораном коштів перераховують на проекти з розвитку міста, а сама франшиза Urban Space запрацювала в інших містах України й навіть за кордоном. Прагнення до змін у місті силами громадськості було оцінене й на глобальному рівні: один із проектів платформи, ребрендинг Івано-Франківська, увійшов до short-list Міжнародного фестивалю реклами «Канські леви» (Cannes Lions).

[1] UNTWO, 2018

[2] Euromonitor, 2017
Yevheniia Kovalenko