Mastercard та Ощадбанк обладнали львівські трамваї технологією безконтактної оплати

16 травня 2018 рік | Львів | Автор Yevheniia Kovalenko

Мешканці та гості Львова відтепер зможуть в один дотик оплачувати проїзд на трьох міських трамвайних маршрутах за допомогою безконтактної картки Mastercard будь-якого банку світу, а також смартфону — використовуючи для оплати цифровий гаманець. В рамках першого етапу проекту, у десяти міських трамваях вже встановили спеціальні валідатори, що приймають безконтактні оплати[1].

Проект реалізований у партнерстві Mastercard, Ощадбанку та управління ІТ Львівської міської ради, за підтримки «Львівелектротранс» та компанії VVM Group.

Для оплати проїзду пасажиру достатньо піднести картку чи платіжний пристрій до валідатора і дочекатись звукового й світлового сигналу. Після підтвердження здійсненої оплати валідатор видасть квиток. Вартість проїзду на сьогодні становить 5 грн і не потребує додаткових комісій. Трамваї з безконтактними терміналами курсуватимуть за маршрутами: №8 (пл. Соборна — вул. Вернадського), №9 (Залізничний вокзал — Центр — Залізничний вокзал), №1 (Залізничний вокзал — Центр).

«Львів це не тільки місто гарної атмосфери та давньої історії. Львів це місто, де вітають новітні технології, впровадження інформаційних технологій у побут для створення комфорту та зручного сервісу як мешканцям, так і гостям міста. Приємно, що Ощадбанк і Mastercard є нашими надійними партнерами з імплементації ІТ-рішень в життя міста. Торік ми започаткували дуже цікавий проект «Розумний мікрорайон». Зараз ми говоримо про стратегію Львова як smart city. Безконтактна оплата у громадському електротранспорті це один із етапів. Наступне повноцінне провадження е-квитка у всьому громадському транспорті», — зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

«Зручні, швидкі й безпечні розрахунки в транспорті важлива складова «розумного міста», інвестиція в його туристичну привабливість. Відкрита модель оплат проїзду дає змогу розраховуватись карткою Mastercard, випущеною будь-яким банком світу, або ж смартфоном і почуватись як удома в будь-якому місті світу. У Києві безконтактні оплати в транспорті вже випробували гості з 67 країн. Ми переконані, що у Львові, улюбленому туристичному центрі країни, рішення знайде великий відгук і зробить проїзд у міському трамваї, що є справжнім символом міста, ще більш комфортним та технологічним для мешканців та гостей. Це ще один наш спільний із партнерами крок до майбутнього без готівки», — зазначив Сергій Францішко, директор з розвитку бізнесу Mastercard в Україні.

Ощадбанк виступив банком-еквайром проекту.

«Сервіс має бути максимально простим та інтуїтивним. Ідеальний сервіс це коли кількість кроків для досягнення цілі є скороченою до мінімуму. Проект безконтактної оплати проїзду саме такий приклад ідеального сервісу, і логічно, що він розширює свої кордони по Україні. Львів унікальне місто, у якому новітні технології органічно співіснують із тисячолітньою історією та духом старовини. Тому наш спільний партнерський проект стане прекрасним внеском у розвиток міста», — прокоментував Андрій Пишний, голова правління Ощадбанку.

«Впровадження сучасних розрахункових технологій у сфері громадського транспорту є одним із найголовніших наших пріоритетів. Сьогодні уже чимало зроблено на шляху до електронного квитка, який невдовзі запрацює у всіх видах громадського транспорту Львова і співпраця з провідними банками країни лише сприяє та наближає час старту системи електронного квитка у нашому чудовому місті», — наголосив Олег Береза, директор ЛКП «Львівелектротранс».

В Україні рішення з використанням технології безконтактної оплати Mastercard у наземному транспорті доступні на фунікулері й усіх лініях швидкісного трамваю Києва, а також у муніципальних автобусах Мукачева. Київське метро, у якому рішення працює з 2015 року, ввійшло до п’ятірки перших метрополітенів світу, де безконтактною банківською карткою можна оплатити проїзд прямо на турнікеті. На сьогодні понад 25 мільйонів поїздок (біля 85 тисяч щоденно) у транспорті столиці оплачено банківськими картками безконтактно.

[1] До оплати приймаються безконтактні картки різних платіжних систем

Yevheniia Kovalenko