Львівська міська рада та Mastercard представили концепцію «Порталу мешканця Львова»

13 вересня 2018 рік | Львів | Автор Yevheniia Kovalenko

Львівська міська рада та компанія Mastercard у рамках стратегічної співпраці представили реалізовані у місті Львові «розумні» рішення, а також концепцію «Порталу мешканця Львова» — електронного кабінету містянина для персональної взаємодії з органами влади у вирішенні адміністративних питань. Портал передбачатиме максимально розширений перелік послуг та сервісів, а завдяки інтеграції платформи цифрових гаманців Masterpass на порталі можливо буде здійснювати оплати онлайн в один клік. Masterpass — це онлайн-гаманець, що надійно зберігає дані карток різних платіжних систем та дозволяє платити онлайн без необхідності кожного разу вводити дані банківської картки (CVC-2 код, номер картки тощо).

Портал об’єднає безліч послуг і сервісів, які дозволять зручно та швидко вирішувати адміністративні, комунальні й інші питання містянина в електронному режимі. Серед послуг, наприклад: реєстрація місця проживання, реєстрація фізичної особи підприємця, приватизація, присвоєння поштових адрес, видача довідок, надання дозволів, реєстрація декларацій тощо. Портал також передбачатиме можливість онлайн-звернень до посадовців та подальше відслідковування статусу електронних пропозицій і скарг. Буде значно спрощена реєстрація особистого кабінету, у тому числі через соціальні мережі, а також навігація на сайті.

«Сьогодні світ розвивається дуже швидко. Важливо не відставати і відповідати тим тенденціям, зокрема, коли мова йде про надання послуг мешканцям. Дякую нашим партнерам за якісну співпрацю, яка дає змогу робити Львівську міську раду ще більш відкритою, доступною для мешканців. Бо основне завдання влади це обслуговування людей. Переконаний, що всі ті сервіси, які ми запроваджуємо це чіткі кроки до мінімізації корупції, яка, на жаль, сьогодні присутня, особливо, в державних структурах. Закликаю усіх львів’ян користуватись новими послугами і новими формами спілкування з мерією», — сказав Андрій Садовий, міський голова Львова.

Перед початком роботи над «Порталом мешканця Львова» було проведено опитування серед жителів міста, ініційоване компанією Mastercard. Метою опитування було зрозуміти досвід взаємодії львів’ян із міською радою та місцевими органами, а також визначити найбільш затребувані серед мешканців функції для розвитку майбутнього порталу. Результати показали, що найбільше львів’яни хочуть отримувати адміністративні, медичні та освітні послуги онлайн. Серед обов’язкових елементів онлайн-порталу респонденти відзначили, у першу чергу, можливість зручної оплати онлайн. Саме тому на порталі буде інтегрована платформа цифрових гаманців Masterpass, яка дозволить швидко та зручно — в один клік — здійснювати оплати на сайті картками будь-якого банку різних платіжних систем: платити за комунальні послуги, інтернет, оплачувати штрафи, купувати квитки та багато іншого.

«Ми раді бути стратегічним партнером Львова та разом з місцевою владою реалізовувати важливі проекти у рамках розвитку розумного міста. Разом із партнерами українськими банками ми вже запустили ряд smart city рішень у Львові, зокрема, безконтактні оплати на  муніципальних парковках та у львівських трамваях. «Портал мешканця Львова» ще один проект в рамках концепції розумного і комфортного міста. Реалізація нового порталу допоможе вивести на новий якісний рівень взаємодію жителів і влади, а завдяки інтеграції Masterpass значно спростити процес оплати щоденних важливих послуг містян. Такі проекти, на наше переконання, це ще один крок до цифрового майбутнього країни», — зазначила Віра Платонова, генеральний директор Mastercard в Україні.

У 2015 році у Львові запрацювали contactless-паркомати для безготівкової оплати на муніципальних майданчиках. 22 червня 2016 року Mastercard спільно з партнерами встановили у Львові перший в Україні безконтактний банкомат, у травні цього року обладнали валідаторами для безконтактної оплати проїзду 10 трамваїв Львова. Окрім цього, 6 років поспіль компанія підтримує Leopoliz Jazz Fest — перший в Україні безготівковий фестиваль, який лише в цьому році відвідало більше 100 тис. людей. Mastercard також виступив генеральним партнером Форуму електронного врядування 451°E, що пройде 14-15 вересня 2018 р. у Львові.

Yevheniia Kovalenko