Nieuwe studie van het Mastercard Economisch Instituut: Terugkeer naar een normale situatie duwt wereldwijde vluchtboekingen boven het niveau van 2019

  • De VS, het VK, Zwitserland, Spanje en Nederland voeren de lijst van meest bezochte internationale bestemmingen aan.
  • Als de trend van vluchtboekingen aanhoudt, zullen er in 2022 naar schatting wereldwijd 1,5 miljard meer passagiers vliegen dan vorig jaar.
  • Cruises, bus- en treinreizen kennen dit jaar een sterke opleving door de versoepeling van de Covid-beperkingen.
  • In België ondersteunt Mastercard de reisrevival met specifieke voordelen voor kredietkaarthouders, zoals kortingen voor toegang tot de 'Fast Track' op de luchthaven en beloningen voor winkelen in winkels in het buitenland via 'Travel Rewards'.

Waterloo, 25 mei 2022 - Na twee turbulente jaren blijkt uit een nieuwe studie van het Mastercard Economics Institute dat de wereldwijde boekingen voor vrijetijds- en zakenreizen1 het niveau van voor de pandemie hebben overtroffen. “Travel 2022: Trends and Transitions" biedt belangrijke inzichten in de huidige stand van toerisme op 37 markten in een post-vaccinale omgeving met minder sociale en reisbeperkingen.

Op basis van publiek beschikbare toeristische informatie2 en geanonimiseerde gegevens over verkoopactiviteiten van het Mastercard-netwerk3, worden in het verslag de belangrijkste elementen van de gewoonten van reizigers geanalyseerd. De belangrijkste bevindingen van de analyse tot begin april 2022 zijn als volgt:

  • Vluchten voor vrijetijds- en zakendoeleinden overtreffen het niveau van vóór de pandemie: het herstel van het reisverkeer is tijdens de pandemie een van de belangrijkste economische aandachtspunten geweest omdat het de consumptie stimuleert. Eind april lagen de wereldwijde vakantieboekingen 25% hoger dan in 2019, met een stijging van 25% voor korteafstandsreizen en 27% voor middellangeafstandsreizen. Daar staat tegenover dat het aantal boekingen voor zakenvluchten in maart voor het eerst het niveau van voor de pandemie heeft overschreden en dat het aantal langeafstandsvluchten in april met dubbele cijfers is gestegen. De terugkeer naar het kantoor was ook belangrijk.
  • De vervoerssector ziet de bestedingen toenemen: uit de huidige bestedingsgegevens blijkt dat de samenleving zich weer op haar gemak voelt bij groepsreizen. De wereldwijde uitgaven voor cruises zijn tussen januari en eind april met 62% gestegen, hoewel ze onder het niveau van 2019 blijven. Het busvervoer is terug op het niveau van vóór de pandemie, terwijl de uitgaven voor treinkaartjes per passagier 7% lager blijven. Anderzijds blijft het reizen per auto aantrekkelijk: de uitgaven voor tol en autohuur stijgen met respectievelijk bijna 19% en 12%.
  • Meer reisuitgaven gaan naar ervaringen4 in plaats van naar materieële zaken: gedurende het grootste deel van het jaar gaven internationale toeristen op hun bestemming meer uit aan ervaringen dan aan souvenirs. De uitgaven voor ervaringen liggen nu 34% hoger dan in 2019. De gebieden met de grootste stijging van de uitgaven zijn bars en nachtclubs (72%) en themaparken, musea, concerten en andere recreatieve activiteiten (35%). De uitgaven van het internationale toerisme voor ervaringen zijn in Singapore met 60% en in de VS met ongeveer 23% gestegen. In het VK zijn de uitgaven in 2022 elke maand meer dan verdubbeld ten opzichte van 2019 en bereikten zij in april een stijging van 140% ten opzichte van de cijfers van 2019.
  • Versoepeling van de beperkingen stelt de toeristische kaart bij voor 2022: Het hoeft geen verbazing te wekken dat de positieve ontwikkelingen na de pandemie en de terugkeer naar een normale situatie in een groot deel van de wereld, met uitzondering van delen van Azië en de Stille Oceaan, het aantal geboekte reizen hebben doen toenemen. Als gevolg daarvan zijn de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Spanje en Nederland nu de topbestemmingen voor toeristen uit de hele wereld5.

"Zoals bij elke vlucht heeft het herstel van de reissector te kampen gehad met tegenwind en rugwind. De 'Great Rebalance' vindt overal ter wereld plaats, en deze mobiliteit is essentieel voor een terugkeer naar het leven van voor de pandemie," aldus Bricklin Dwyer, hoofdeconoom van Mastercard en directeur van het Mastercard Economics Institute. "De veerkracht van de consument om terug te keren naar ' het normale' en een inhaalslag te maken, stemt ons optimistisch dat het herstel in de goede richting zal doorzetten, ook al is er onderweg turbulentie."

Alomvattende steun voor reizigers en de toeristische sector

Mastercard zet zich ook in om de wereldwijde reisindustrie te helpen herstellen en reizigers te verwelkomen via een reeks diensten. Dit gaat van hoogfrequente marktanalyses en gegevens die helpen inzicht te krijgen in veranderende consumententrends, tot marketingoplossingen en strategieën voor consumentenbetrokkenheid die loyaliteit tegenover het merk stimuleren en boekingen maximaliseren. Meer recent heeft Mastercard ook zijn “Tourism Innovation Hub” in Spanje gelanceerd om op maat gemaakte producten en oplossingen te ontwikkelen ter ondersteuning van een duurzame en inclusieve terugkeer naar het reizen doormiddel van innovatie, onderzoek en opleiding.

De Belgische kaarthouders kunnen nu ook genieten van nieuwe reisvoordelen: Mastercard Fast Track en Mastercard Travel Rewards. Dankzij Mastercard Fast Track genieten Gold-, Platinium-, World-, World Elite- en Commercial-kaarthouders van een korting bij de Fast Track-toegang tot de veiligheidscontrole op de luchthaven en winnen ze zo tijd. Het Fast Track-voordeel geldt nu al voor 70 luchthavens, waaronder Brussels Airport, en voor het einde van het jaar zal dit gelden voor 150 luchthavens. Om ervan te profiteren, hoeven kaarthouders zich alleen maar te registreren op de website Travel Experiences van Mastercard.

Voor Belgische reizigers die graag in het buitenland winkelen, lanceert Mastercard vanaf 1 juni "Mastercard Travel Rewards" in België. Belgen met een Platinum of World Elite kaart zullen de wereld kunnen verkennen en profiteren van een automatische cashback wanneer ze hun Mastercard-kaart gebruiken in partnerwinkels. Bekijk voor meer informatie de voordelen onze lokale website.

1Komt overeen met het aantal geboekte vluchten tijdens de referentieperiode (januari > maart 2022) in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Een cijfer gebaseerd op geaggregeerde & geanonimiseerde vluchtboekingsgegevens verstrekt door derde partners, afkomstig van het Mastercard Economics Institute.

2Google Community Mobility Reports, IATA-passagiersgegevens en macro-economische indicatoren van diverse nationale bureaus voor statistische rapportage.

3Gebaseerd op geaggregeerde en geanonimiseerde transactievolumes van Mastercard (nominale US-dollars, niet gecorrigeerd voor valuta) van het Mastercard Economics Institute.

4Onder "ervaringen" vallen de uitgaven van toeristen voor restaurants, vrijetijdsactiviteiten, casino's, nachtclubs, bars en andere evenementen, terwijl onder "dingen" de ketens van buurtwinkels, kleding, cosmetica, sportartikelen, juwelen, schoenen, boekhandels, elektronica, speelgoed en warenhuizen vallen. Exclusief vervoers- en verblijfskosten. Analyse van geaggregeerde en geanonimiseerde Mastercard-transactievolumes (in nominale US-dollars, niet gecorrigeerd voor valuta) voor vrijetijdsreizigers op de plaats van bestemming.

5Analyse op basis van het aantal boekingen van inkomende vluchten op de markten van bestemming. Gebaseerd op geaggregeerde en geanonimiseerde vluchtboekingsgegevens die door derde partners zijn verstrekt en door het Mastercard Economics Institute zijn geëxtraheerd voor de referentieperiode van 1 januari tot en met 31 maart 2022.

Mediacontacten

Amandine Servotte, Mastercard
Amélie Vanden Berghe, Ketchum
+32 488 82 25 52 | amelie.vandenberghe@ketchum.com