Přes Slovensko na evropský trh finančních technologií: Fintech Hub se představil v Dubaji a slaví první rok

15. prosince 2021 | Od editorcz

Na světové výstavě EXPO v Dubaji se včera představil slovenský Fintech Hub. Jedinečný projekt, který nabízí mladým inovativním firmám pomoc při vstupu na trh finančních technologií. Otevřenou platformu Fintech Hub založila Slovenská Fintech asociace spolu se skupinou inovativních firem v čele se společnostmi Mastercard a Vacuumlabs. Projekt nabízí pro mladé digitální firmy poradenství, nezávislé testovací prostředí a propojuje je s investory. Jeho cílem je zvyšování úrovně inovací a konkurenceschopnosti digitálního trhu na Slovensku a ve střední Evropě.

Za první rok fungování se do Fintech Hubu přihlásilo 15 start-upů. Ze začátku měly zájem o spolupráci zejména české a slovenské firmy, Fintech Hub už ale pomáhá i začínajícím společnostem z dalších evropských zemí, například z Maďarska nebo Rumunska. Právě světová výstava EXPO v Dubaji je tak příležitostí, jak rozšířit okruh zájemců a pomoci dalším hráčům v expanzi na evropský trh.

„Jsme rádi, že se nám daří oslovovat zajímavé mladé firmy, které mají potenciál změnit trh s finančními technologiemi. Díky Fintech Hubu je Slovensko vnímané jako ideální startovací trh pro firmy ze třetích zemí. Chceme být pomyslnou bránou do Evropy a nabídnout zahraničním inovátorům velký potenciál expanze na celoevropský trh,“ říká Juraj Králik, CEO Fintech Hubu.

Fintech Hub poskytuje začínajícím firmám v oblasti finančních technologií pomoc s vývojem svých produktů, mentoring a spolupráci při získání potřebných licencí. Zároveň vytváří unikátní testovací prostředí, ve kterém můžou bezpečně zkoušet nové aplikace a řešení. Díky spolupráci s největšími hráči na trhu mají start-upy možnost testovat své produkty v naprosto reálném prostředí. V neposlední řadě Fintech Hub propojuje mladé firmy s investory.

„Díky Fintech Hubu mají nejen slovenské fintech společnosti šanci velmi rychle projít úvodními fázemi své činnosti, jako jsou třeba plánování a technické testování nových produktů. Pomáháme jim v tom, aby mohly co nejrychleji poskytovat svoje služby a díky spolupráci s Národní bankou Slovenska i v tom, aby se dostaly co nejrychleji do souladu se všemi regulacemi,“ říká Business Development Manager společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko Viktor Gřešek.

Právě podpis Memoranda o spolupráci s Národní bankou Slovenska se stal dalším z významných kroků v činnosti Fintech Hubu. Spolu se zástupci centrální banky a dalšími experty Fintech Hub uspořádal několik praktických workshopů na aktuální témata z oblasti bezpečnosti plateb na internetu, zdaňování kryptoměn nebo ochrany proti praní špinavých peněz.

Fintech Hub se sídlem v Bratislavě založila skupina inovativních firem v čele se společností Mastercard a Vacuumlabs a Slovenská Fintech asociace. Mezi jeho partnery patří další technologické, právní a poradenské firmy. Společnou vizí je pomoci se vznikem nových produktů a služeb, které pomůžou uživatelům v každodenním životě.

editorcz