Tiskové zprávy

březen 2024
19. března 2024

Výrazný nárůst počtu prodaných výtisků přineslo vybavení prodejců časopisu Nový Prostor terminály pro přijímání bezhotovostních plateb. Díky spolupráci se společností Mastercard se lidem v nouzi v roce 2023 zvýšily tržby o téměř 20 procent ve srovnání s předchozím rokem. Letos dostanou možnost vyzkoušet bezkontaktní platby i prodejci v dalších městech: vedle Prahy a Brna se novinka rozšíří také do Hradce Králové a Českého Těšína.

8. března 2024

Platební a technologická společnost Mastercard udělila českým bankám a platebním institucím celkem 13 prestižních ocenění Mastercard Awards za aktivitu a projekty v oblastech rozvoje plateb, digitalizace, inovací a udržitelnosti realizované v roce 2023 v České republice. Dvě hlavní kategorie Issuer of the Year a Acquirer of the Year ovládla s nejvyšším absolutním meziročním nárůstem objemu transakcí ČSOB. V produktových a inovačních kategoriích si pak nejvíce cen odnesla Komerční banka.

7. března 2024

S blížícím se Mezinárodním dnem žen se společnost Mastercard zaměřila na to, co pro ženy v Česku znamená finanční samostatnost a nezávislost . Přestože více než polovina dotázaných popisuje „finanční samostatnost“ jako pocit úplné kontroly nad vlastními financemi, přetrvávají rozdíly v tom, jak se v tomto ohledu cítí ženy v soukromí a v zaměstnání. Pouze necelá čtvrtina se cítí ve své práci dostatečně ohodnocena. Mezi ženami existuje značný zájem o informace, které by jim umožnily zlepšit vlastní finanční situaci. Často však mají obavy z reakce okolí v případě, že by se o tomto tématu otevřeně bavily.

únor 2024
7. února 2024

Ochrana a bezpečnost spotřebitelů i celé platební sítě bude ještě vyšší. Technologická a platební společnost Mastercard k tomu nasazuje prostředky generativní umělé inteligence (AI). Nová technologie Decision Intelligence Pro pracuje v reálném čase a zvyšuje úspěšnost detekce podvodů v některých případech až o 300 procent. Přestože je úroveň zabezpečení bezhotovostních transakcí už dnes na špičkové úrovni, podvodníci se stále častěji snaží obrátit moderní technologie proti bankám a jejich klientům.

5. února 2024

Společnosti Mastercard a Last Mile Solutions oznámily vytvoření nového partnerství, jehož účelem je zavést nové platební standardy v oblasti nabíjení elektromobilů, které maximálně usnadní placení u nabíjecích stanic. Uvedením inovativní a škálovatelné platební brány odpovídá partnerství obou společností na potřebu provozovatelů nabíjecích stanic naplňovat požadavky nařízení EU o zavádění infrastruktury pro alternativní paliva (AFIR).

leden 2024
22. ledna 2024

Společnosti Mastercard a Air Bank oznámily pokračování své dlouholeté spolupráce v oblasti zprostředkování plateb. Nová dohoda, uzavřená až do konce roku 2028, má za cíl přinést oběma partnerům coby klíčovým hráčům na českém finančním trhu další růst klientského portfolia a posilování vzájemných synergií v oblasti digitálních inovací zaměřených na klientskou zkušenost.

2023
20. prosince 2023

Výdaje českých spotřebitelů by se měly v roce 2024 vrátit na růstovou trajektorii a meziročně se zvýšit o silných pět procent, což by měl být v Evropě nadprůměrný výsledek. Česká republika už také přestane být zemí s jednou z nejvyšších inflací na kontinentu a její nezaměstnanost dále klesne. Odhaduje to v pravidelném výhledu Mastercard Economics Institute (MEI).

30. listopadu 2023

Čím více plateb kartami, tím více zeleně. S touto vizí spojila technologická společnost Mastercard síly s provozovatelem terminálů a platebních bran KB SmartPay. Jejich společným cílem je podpořit výsadbu 100 000 stromů v nejohroženějších částech planety. Do projektu je zapojených deset tisíc obchodníků, kteří využívají platební terminály KB SmartPay. Ti označili svá prodejní místa logem Platit & Zasadit, stačí u nich zaplatit kartou Mastercard a za každé dvě transakce bude vysazen vždy jeden strom. Společná výzva platí do konce roku 2023.

16. listopadu 2023

Čeští obchodníci se mohou těšit na vyšší předvánoční tržby než v loňském roce. Očekává se, že Češi utratí od počátku listopadu do Štědrého dne o čtyři procenta meziročně více. Z nákupního oživení by měly těžit zejména restaurace, kde se předpokládá nárůst tržeb o 10,8 procenta. Vyplývá to ze studie společnosti Mastercard SpendingPulse, která pravidelně sleduje prodeje v kamenných obchodech i online a zahrnuje všechny formy plateb včetně hotovosti.

7. listopadu 2023

Novou generální ředitelkou společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko bude od 1. prosince Jana Lvová. Zkušená manažerka s bohatou praxí v platebním sektoru z lokálních trhů i ze zahraničí bude ve spolupráci s českým a slovenským týmem rozvíjet strategii a obchodní činnost společnosti Mastercard.

1. listopadu 2023

V Česku má premiéru Touch Card, unikátní platební karta s výřezem pro snadné hmatové rozlišení. Jde o maličkost, která ale dokáže zásadním způsobem usnadnit každodenní situace desítkám tisíc nevidomých a slabozrakých lidí. Touch Card je zároveň nový globální standard designu karet vyvinutý technologickou společností Mastercard. Debetní a kreditní karty Touch Card v Česku jako v jedné z prvních evropských zemí vydává Komerční banka.

10. října 2023

Češi letos v létě mnohem více cestovali a dopřávali si v restauracích. Od počátku června do konce srpna stouply tržby v restauracích o 11 procent a v hotelích o 8 procent v porovnání se stejnými třemi měsíci v loňském roce. Vyplývá to ze studie společnosti Mastercard SpendingPulse, která sleduje prodeje v kamenných obchodech i online a zahrnuje všechny formy plateb včetně hotovosti.

20. září 2023

Pohodlí domova a nákupy na internetu. To je kombinace, kterou v posledních letech volí čím dál více lidí. Online nakupuje 9 z 10 Čechů, 70 procent z nich používá k nakupování na internetu chytrý mobilní telefon a většina respondentů volí platbu kartou. Nutnost přepisování čísla karty stále častěji vede k tomu, že lidé volí moderní řešení, jako je platební metoda Mastercard Click to Pay. Ta umožňuje bezpečnou a rychlou platbu online bez nutnosti opakovaně zadávat údaje z platební karty nebo si pamatovat heslo.

12. září 2023

Mistrovství světa v ragby je v plném proudu a společnost Mastercard u té příležitosti zveřejňuje unikátní studii Future of Rugby. Z ní mimo jiné vyplývá, že tento sport s dvousetletou historií má řadu předpokladů pro další globální růst. Celosvětově má ragby víc než půl miliardovou armádu fanoušků, která se v době mistrovství světa rozroste o další takřka pětinu. Není divu, když podle dvou třetin příznivců jde o vzrušující sport, vyplývá ze studie, kterou Mastercard zpracoval spolu s britskou University of Bath.

4. září 2023

Obchodním ředitelem společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko byl k 1. září jmenován Tomáš Chumchal. Ve své funkci bude mít zodpovědnost za prodejní strategii a řízení obchodních týmů v obou zemích.

17. srpna 2023

Rychlost, jednoduchost a žádné zbytečné přepočítávání drobných. Tak Češi popisují ideální způsob placení v obchodech nebo za služby. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu společnosti Mastercard. Počet lidí, kteří upřednostňují bezhotovostní platby, se dlouhodobě zvyšuje: vedle tradičních karet jsou na vzestupu hlavně mobily a chytré hodinky. Stále jsou ale místa, kde obchodníci bezhotovostní platby nepřijímají. To přitom ale může řadu lidí od nákupu odradit.

8. srpna 2023

Obyčejná objednávka jídla z dovážkové služby zaplacená kartou Mastercard může pomoci zaplatit školní jídlo pro ohrožené děti na Ukrajině. Umožňuje to partnerství společností Mastercard a foodora, jehož účelem je podpořit Světový potravinový program OSN v jeho misi na pomoc ukrajinským dětem, které trpí důsledky probíhající války. Z každé objednávky zadané prostřednictvím aplikace foodora v době mezi 27. červencem a 6. zářím 2023 a zaplacené kartou Mastercard získá Světový potravinový program částku odpovídající celosvětovému průměru nákladů na jedno školní jídlo. Světový potravinový program tak může získat až 3,5 mil. Kč.

20. července 2023

Modernizovat své fungování chtějí pomocí nových digitálních nástrojů více než dvě pětiny malých a středních firem v rodinných rukách, vyplývá z aktuální studie společnosti Mastercard. Ovšem 28 procent účastníků průzkumu uvedlo, že si nejsou jisti tím, jaká řešení by pro ně byla nejvhodnější. Mezi další faktory, které brzdí rychlejší digitalizaci rodinných firem, patří nejistota kolem ochrany soukromí a úrovně zabezpečení.

29. června 2023

Společnost Mastercard nabízí ve spolupráci s firmou Subaio jednoduchý a bezpečný způsob správy a ukončování opakovaných plateb. Spotřebitelé získají v rámci svého digitálního bankovnictví jednoduchý přehled o existujících předplatných a s nimi souvisejících pravidelných platbách. Tento přehled budou mít nezávisle na způsobu úhrady předplatného. Nové řešení tak nevyžaduje dodatečnou aplikaci, protože spotřebitelé se mohou z předplatného odhlásit přímo ze své bankovní aplikace.

20. června 2023

Hrozba kybernetických rizik v Česku sílí. A ačkoliv IT experti ve firmách očekávají v průběhu tohoto roku nárůst útoků, nejvyšší management situaci často podceňuje. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti Mastercard, který se zaměřil na úroveň kybernetické bezpečnosti v českých a slovenských firmách a organizacích. Mastercard jako technologická a platební společnost zároveň firmám nabízí řešení v podobě specializovaných nástrojů pro ochranu firemních systémů a dat.

29. května 2023

Společnosti UniCredit a Mastercard oznámily rozšíření své vzájemné spolupráce v oblasti zprostředkování plateb. Jedná se o první případ, kdy velká obchodní banka zavádí v Evropě strategii, jež v takovémto rozsahu staví na jedné kartě na velkém počtu trhů. Uzavřená dohoda spojuje sílu 13 bank skupiny UniCredit ve 12 zemích včetně České republiky se znalostmi společnosti Mastercard v oblasti plateb a platebních karet. Výsledkem budou další inovace ve světě plateb a vylepšený digitální prožitek klientů.

22. května 2023

Generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko Michal Čarný se rozhodl po sedmi letech své působení ve společnosti neprodloužit a zaměřit se na nové kariérní příležitosti. Jeho mandát tak 31. srpna 2023 skončí.

17. května 2023

Pokud do České republiky, tak hlavně za unikátními zážitky, platí stále více mezi cestovateli z celého světa. Zahraniční turisté letos v prvním čtvrtletí utratili v Česku zhruba dvakrát víc za zážitky než ve stejném období roku 2019, tedy v posledním roce před pandemií. Za nákupy zboží přitom cestovatelé vydali letos na jaře zhruba stejnou částku jako v roce 2019. Vyplývá to ze nejnovější studie společnosti Mastercard „Travel Industry Trends 2023“.

12. dubna 2023

Češi si zvykají na komfort a jednoduchost plateb mobilem, chytrými hodinkami či jinými nositelnými zařízeními. Ti, kteří mobilem už běžně platí, ho používají při polovině všech svých transakcí. A bylo by to ještě více, kdyby zákazníci nenaráželi na obchodníky, kteří bezhotovostní platby nepřijímají.

5. dubna 2023

Společnost Mastercard dnes oznámila významné opatření, které bude do roku 2028 znamenat konec polyvinylchloridových (PVC) plastů v platebních kartách v síti Mastercard. Společnost tím pokračuje v naplňování svých závazků v oblasti udržitelnosti a současně umožňuje spotřebitelům snadněji snižovat dopady vlastní peněženky na životní prostředí.

10. března 2023

Nejzajímavější fintechové organizace z Česka a Slovenska se představily v Praze. Vůbec poprvé do Česka zavítala unikátní soutěžní přehlídka a odborná konference Mastercard Fintech Engage. Své inovativní projekty v oblasti finančních a platebních technologií ukázalo sedm společností a startupů. Ty se ucházely o hlavní cenu Mastercard, a navíc o cenu publika. Porotu nejvíce zaujala společnost 4Trans Factoring, diváky si nejvíce získal startup Resistant AI.

8. března 2023

Stačí pět vteřin. Přiložit kartu, mobil či hodinky. Zaplatit prodejci za časopis Nový Prostor jde nyní bezhotovostně. Díky spolupráci společnosti Mastercard a organizace Nový Prostor získalo sto prodejců možnost přijímat platby za časopis elektronicky a jejich zákazníci tak mohou platit tak, jak jsou zvyklí. Pilotní provoz ukázal, že díky nové možnosti platby kartou prodají lidé ve složité životní situaci až o dvacet procent více výtisků.

1. března 2023

Marketingovou ředitelkou společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko je od 1. března Pavla Císařová. Ve své nové roli bude mít na starosti zejména rozvoj marketingových a public relations strategií na základě obchodních a brandových cílů. Pavla Císařová ve funkci vystřídala Tomáše Doležala, který se v rámci společnosti Mastercard od začátku roku přesunul do pozice evropského ředitele pro sponzoring. Český a slovenský Mastercard má i novou finanční ředitelku, do této pozice od 1. března nastoupila Jana Šachová.

24. února 2023

Společnost Mastercard udělila celkem 14 výročních ocenění Mastercard Awards českým bankám a dalším platebním institucím. Porota hodnotila zejména jejich inovativní aktivity v oblasti digitalizace, péče o klienty a projekty směřující ke zjednodušení a zabezpečení českého platebního sektoru. Cenu za největší nárůst objemu transakcí u obchodníků provedených kartami Mastercard získala ČSOB. Tento triumf banka doplnila i prvenstvím v dalších třech kategoriích.

30. ledna 2023

Na vánočních dárcích Češi nešetřili. Maloobchodní tržby v uplynulé vánoční sezóně meziročně vzrostly o 11,4 procent. Vyplývá to z nejnovějšího reportu společnosti Mastercard Spending Pulse, který sledoval nákupy v kamenných obchodech i na internetu od listopadu do 24. prosince 2022. Jedná se o třetí největší meziroční růst mezi měřenými evropskými zeměmi – v Maďarsku maloobchod vzrostl o 27,5 procent a v Polsku to bylo o 18,1 procent. Čeští spotřebitelé utráceli nejčastěji za oblečení, šperky, elektroniku, dále za jídlo v restauracích a ubytovací služby.

20. ledna 2023

Evropané tráví sportovními aktivitami více času. Roste návštěvnost vnitřních a venkovních sportovišť, ale také útraty za sport a využívání technologií spojených se sportem.

5. ledna 2023

Produkt bude dostupný v České republice, na Slovensku a v Německu.

2022
15. prosince 2022

Některé trhy pocítí dopady inflace a rostoucích úrokových sazeb mnohem výrazněji. Vzhledem k pokračujícímu růstu neuspokojené poptávky po cestování a pokračujícímu posunu ve spotřebitelských preferencích si zážitky stále vedou lépe než hmotné zboží.

4. listopadu 2022

Spuštění programu bylo oficiálně podpořeno českým předsednictvím Rady Evropské unie

20. října 2022

Nový program Crypto SourceTM rozšiřuje bezpečné, spolehlivé a důvěryhodné služby Mastercard.

14. října 2022

Mastercard Crypto Secure přináší novou úroveň bezpečnosti při nákupech kryptoměn v celosvětové síti čítající 2 400 burz.

5. října 2022

Trendy práce na dálku ovlivňují, jak žijeme a kde utrácíme, útraty za nákupy potravin na internetu vzrostly o 70 % oproti úrovni před pandemií.

27. září 2022

Klienti, kteří jsou zároveň vlastníky NFT avatara, si mohou jako první na světě pořídit platební kartu s jeho obrázkem.

15. září 2022

Společnost Mastercard dnes oznámila, že možnost zaplatit prostřednictvím služby Click to Pay je nyní k dispozici všem držitelům karet Mastercard a této služby lze využít u téměř dvaceti procent všech českých e-shopů. Click to Pay nabízí jednoduchý a bezpečný způsob placení, který spotřebitelům umožňuje okamžitý přístup k jejich preferovaným kartám, a to na jakémkoli zařízení.

7. září 2022

Společně s Velkou Británií a Španělskem čeká Česko největší nárůst tržeb ze sledovaných zemí v Evropě. Nejvíce si v tuzemsku meziročně polepší prodeje šperků, ubytování a tržby v pohostinství.

30. srpna 2022

Průměrný Čech měsíčně obdrží 21 účtenek, dvě třetiny z nich si z obchodu odnese. 72 % respondentů je připraveno dát papírovým účtenkám sbohem. Unikátní průzkum Mastercard z července 2022 zkoumal vztah Čechů k papírovým a digitálním účtenkám. 72 % respondentů projevilo zájem o digitální účtenky jako součást aplikace mobilního bankovnictví.

2. srpna 2022

Společnost Mastercard letos uskutečnila průzkum True Name, který v 16 zemích Severní Ameriky a Evropy mapuje aktuální situaci v nebinárních komunitách. Zaměřoval se na prožitky a zkušenosti nebinárních osob a binárních příslušníků komunity LGBTQIA+ ve všech oblastech občanského života, doma, v zaměstnání, při nakupování a ve společnosti. Zvýšenou pozornost věnoval používání osobních dokladů i dalším zdrojům nepříjemných zážitků včetně diskriminace.

19. července 2022

Společnost Mastercard koncem června na festivalu kreativity Cannes Lions představila své vůbec první hudební album nazvané Priceless. Obsahuje deset skladeb od deseti umělců z celého světa, přičemž každá má v sobě zakomponovanou ikonickou zvukovou znělku Mastercard.

24. června 2022

Význam slovního spojení „jít nakupovat“ se za poslední dobu zásadně proměnil. Ještě před několika lety vše začínalo sepsáním nákupního seznamu, pokračovalo trávením odpoledne po všemožných obchodech a končilo návratem domů – často bez mnoha z položek na původním seznamu. Dnes stačí jen pár kliknutí na to, aby člověk na poslední chvíli sehnal dárek k narozeninám nebo objednal večeři.

23. června 2022

Letošní průzkum v 16 zemích Evropy a Severní Ameriky se zabývá trendy v nebinárních komunitách v návaznosti na platební kartu Mastercard True Name.

17. června 2022

V zájmu zvyšování kybernetické odolnosti svých klientů investuje společnost Mastercard v posledních letech do schopností kvantifikace rizik, nepřetržitého monitorování zabezpečení a prevence podvodů. Odborníci očekávají, že roční výše škod způsobovaných kyberkriminalitou dosáhne do roku 2025 v globálním měřítku hodnoty 10,5 bilionu amerických dolarů. Inovace v oblasti kyberzabezpečení mají proto pro obory, ve kterých probíhá překotná digitalizace, zcela zásadní význam. Díky strategické investici do menšinového podílu ve firmě Picus Security může společnost Mastercard oznámit spuštění nové platformy Cyber Front, jejímž účelem je simulace a vyhodnocování útoků. Nový nástroj bude sloužit firmám a státním úřadům k posilování jejich provozní odolnosti vůči kyberútokům. Využívání nové platformy je součástí rozrůstající se poradenské činnosti společnosti Mastercard v oblasti kyberbezpečnosti a řízení rizik.

8. června 2022

Meziroční růst prodejů o bezmála 5 procent a návrat útrat v oblasti ubytování a pohostinství do doby před vypuknutím pandemie. To mimo jiné ukázala nejnovější data společnosti Mastercard, která do České republiky rozšiřuje svou službu Mastercard SpendingPulseTM. Ta shromažďuje a vyhodnocuje údaje o prodejích v kamenných prodejnách i na internetu a zahrnuje všechny způsoby úhrady, nejen platební karty.

24. května 2022

Nová studie ekonomického institutu společnosti Mastercard, Mastercard Economics Institute, odhaluje, že po dvou náročných letech překonala globální poptávka po soukromých i obchodních letech předpandemické úrovně. Výrazné zlepšení je v letošním roce patrné také ve výdajích za okružní plavby nebo autobusovou a vlakovou dopravu. Dnes vydávaná zpráva institutu, Travel 2022: Trends and Transitions, poskytuje na základě údajů z 37 trhů kritický pohled na cestování v době, kdy je již mnoho lidí naočkováno a v řadě zemí se uvolňují protipandemická opatření.

18. května 2022

Odteď už nebude potřeba u pokladny složitě hledat telefon nebo peněženku. Nový způsob placení v kamenných obchodech si vystačí jen s úsměvem nebo mávnutím rukou. Prověřenou technologii používanou k odemykání chytrých telefonů obličejem nebo otiskem prstu bude nyní možné využívat i k urychlení placení u pokladny. Novinku přináší nový program společnosti Mastercard Biometric Checkout. Jediné, co bude od spotřebitelů vyžadovat, budou oni sami.

16. května 2022

Svou dlouhodobou podporu Lize mistrů UEFA oslavuje společnost Mastercard uvedením nového filmu s globálním ambasadorem značky Mastercard Lionelem Messim v hlavní roli.

11. května 2022

Zatímco před pěti lety si zákazníci nedokázali představit, že by v obchodě nebo v restauraci platili svým mobilním telefonem, dnes je situace úplně jiná. Každý třetí Čech už svůj chytrý mobil k zaplacení útraty použil a kdo už si na placení mobilem zvykl, používá ho v průměru při každé druhé transakci. Velkým trendem jsou také platby chytrými hodinkami. Přes to ale možností číslo jedna pro Čechy zůstávají fyzické platební karty.

5. května 2022

Největší událost roku se chystá pro fanoušky League of Legends v polovině června v Praze. Víkendový mega event spojený s prvním českým turnajem s mezinárodní účastí, který bude doplněný o herní expo s celou řadou doprovodných akcí, se bude konat 18. a 19. června v exkluzivních prostorech pražského O2 universa. A poměřit síly s těmi nejlepšími hráči LoL můžete i vy. Stačí dát dohromady tým a obstát v konkurenci. Kvalifikace je totiž otevřená i pro amatérské týmy.

21. dubna 2022

Společnost Mastercard posiluje aktivity programu Priceless Planet Coalition o patnáct nových projektů na obnovu lesů. Celkový počet projektů, realizovaných v různých částech světa, se tak zvyšuje na osmnáct. Nové projekty přispějí k rychlejšímu dosažení cíle celého programu, kterým je vysazení sta milionů stromů. Po celém světě se nadále mezi spotřebiteli zvyšuje zájem o podporu iniciativ s pozitivním dopadem na životní prostředí. Jak zjistil hospodářský institut Mastercard Economics Institute, v celosvětovém měřítku stoupl v roce 2022 objem finanční podpory dobročinných organizací zaměřených na ochranu životního prostředí o 48,4 procent. Jedná se o srovnání s rokem 2019, tedy ještě před vypuknutím pandemie.

20. dubna 2022

Mastercard uzavřel partnerství s kryptoměnovou společností Nexo a spolu s platformou DiPocket uvádí na trh první krypto platební kartu v Evropě. Držitelům umožní každodenní placení, aniž by museli prodávat svá digitální aktiva. Kreditní karta je krytá kryptoměnami a její majitelé díky ní získají likviditu, kterou mohou využít k nákupům u více než 92 milionů obchodníků po celém světě: všude tam, kde přijímají karty Mastercard.

12. dubna 2022

Lepší podpora mladých digitálních firem z oblasti finančních inovací v Česku. To je ve zkratce cílem nově vznikající pobočky Fintech Hubu v České republice. Tato otevřená platforma nabízí pro mladé inovativní tzv. fintech firmy právní i jiné poradenství, nezávislé testovací prostředí a propojuje je s investory či dalšími klíčovými partnery. Program Fintech Hubu směřuje ke zvyšování úrovně inovací a konkurenceschopnosti digitálního trhu v Česku a ve střední Evropě.

29. března 2022

Ženy jsou ve sféře podnikání jedním z nejcennějších aktiv světové ekonomiky. Nový celosvětový průzkum společnosti Mastercard ukázal na velkou odolnost podnikatelek navzdory velkým obtížím vyvolaným pandemií. Na prvních místech světového žebříčku ekonomik z pohledu podmínek pro podnikání žen se umístily Spojené státy americké, Nový Zéland a Kanada. Česko na 39. pozici se sice mírně zlepšilo, mezi vyspělými zeměmi ale výrazně zaostává. Informace vyplývají z již pátého vydání zprávy Mastercard Index of Women entrepreneurs (Index žen podnikatelek, MIWE), která popisuje podnikání žen v 65 zemích světa. Zahrnuje tak 82 procent světové ženské pracovní síly.

24. března 2022

Společnost Mastercard udělila celkem 13 výročních ocenění Mastercard Awards českým bankám za jejich inovativní aktivity v oblasti digitalizace plateb, péče o klienty a projekty směřující ke zjednodušení a zabezpečení českého platebního sektoru. Cenu Issuer za největší nárůst objemu transakcí u obchodníků provedených kartami Mastercard získala Air Bank, která v této kategorii obhájila loňské vítězství. Ocenění AirBank doplnila i prvenstvím v kategorii Mobile Payments za nejvyšší počet mobilních transakcí a zároveň nejvíce digitalizovaných karet do mobilních zařízení.

28. února 2022

Invaze ruských vojenských sil v uplynulém týdnu byla pro obyvatele Ukrajiny zničující. V myšlenkách jsme i nadále s těmi, které tato událost zasáhla. Naší prioritou je především blaho našich zaměstnanců a jejich rodin. Naše týmy pracují nepřetržitě, aby pomohly zajistit jejich bezpečnost a využívají k tomu všechny dostupné prostředky. Při překonávání této krize budeme na naše zaměstnance myslet v celém regionu. V důsledku příkazů k uvalení sankcí jsme zablokovali několik finančních institucí v platební síti Mastercard. V následujících dnech budeme nadále spolupracovat s regulačními orgány, abychom plně dodržovali naše povinnosti v oblasti dodržování předpisů podle toho, jak se budou vyvíjet.

8. února 2022

Společnost Mastercard a Magistrát hlavního města Prahy dnes společně oznámily připojení Prahy k celosvětové síti City Possible společnosti Mastercard. Účelem této platformy je posilovat vzájemnou spolupráci v oblasti cestovního ruchu, zlepšovat urbanistický rozvoj díky dokonalejšímu využívání dostupných dat a rozvíjet udržitelnost prostřednictvím inovativních řešení.

24. ledna 2022

Blíží se revoluce v nákupu digitálního zboží. Společnost Mastercard začíná spolupracovat s jednou z největších kryptoměnových burz na světě Coinbase. Na nově vznikajícím tržišti s nezaměnitelnými tokeny (NFT) budou zákazníci moci nakupovat jednoduše přímo platebními kartami Mastercard.

19. ledna 2022

Češi milují nákupy na internetu. V roce 2021 narostl podle nejnovějších dat společnosti Mastercard celkový obrat v sektoru e-commerce o 33 procent, v roce 2020 to bylo 29 procent. Nejde tedy jen o výkyv způsobený předloňskými lockdowny, ale začátek dlouhodobého trendu. Mastercard proto přichází s dalším zjednodušením procesu placení online: řešením Click to Pay. Uživateli umožňuje bezpečně si uložit údaje své platební karty přímo u společnosti Mastercard. V e-shopech pak při placení zvolí možnost Click to Pay. Toto řešení představuje nový celosvětový program v oblasti plateb založený na standardu Secure Remote Commerce organizace EMVCo. Účelem je poskytovat způsob placení online, který přináší stejnou úroveň zabezpečení i pohodlí a stejnou míru kontroly jako platby kartou v kamenných obchodech. Click to Pay vychází z jednotného standardu uplatňovaného ve všech zúčastněných platebních systémech, díky čemuž je toto řešení nezávislé na použitém zařízení, operačním systému, aplikaci či internetovém prohlížeči.

2021
20. prosince 2021

Před blížícím se druhým výročím vypuknutí pandemie onemocnění Covid-19 vydal Institut ekonomických studií společnosti Mastercard (Mastercard Economics Institute) studii Economy 2022 . Jedná se o celosvětový ekonomický výhled pro nadcházející rok vypracovaný na základě významných trendů z pohledu spotřebitele. Studie popisuje, jakým způsobem bude pět základních faktorů, konkrétně úspory a výdaje, dodavatelské řetězce, digitalizace, celosvětový cestovní ruch a rostoucí množina ekonomických rizik, nadále ovlivňovat světové hospodářství.

15. prosince 2021

Na světové výstavě EXPO v Dubaji se včera představil slovenský Fintech Hub. Jedinečný projekt, který nabízí mladým inovativním firmám pomoc při vstupu na trh finančních technologií. Otevřenou platformu Fintech Hub založila Slovenská Fintech asociace spolu se skupinou inovativních firem v čele se společnostmi Mastercard a Vacuumlabs. Projekt nabízí pro mladé digitální firmy poradenství, nezávislé testovací prostředí a propojuje je s investory. Jeho cílem je zvyšování úrovně inovací a konkurenceschopnosti digitálního trhu na Slovensku a ve střední Evropě.

6. prosince 2021

Společnost Mastercard Europe a Europol (Agentura Evropské unie pro spolupráci v oblasti prosazování práva) podepsaly smlouvu o partnerství, na jejímž základě budou vzájemně koordinovat své cíle při potírání kyberkriminality v evropských zemích. Obě organizace budou sdílet informace a vyhledávat oblasti, v nichž může vzájemná spolupráce přispět k posílení odolnosti vůči kyberkriminalitě.

4. listopadu 2021

V době, kdy se na klimatické konferenci OSN (COP26) scházejí lídři zemí celého světa, zkracuje společnost Mastercard termín dosažení vlastní uhlíkové neutrality o celou dekádu z roku 2050 na rok 2040. Současně Mastercard zavádí svá udržitelná řešení mezi další klienty v Evropě a Latinské Americe poté, co se finanční instituce, jako například Banco de Costa Rica, ekko, Gránit Bank či Sberbank, rozhodly využívat uhlíkovou kalkulačku Mastercard Carbon Calculator.

2. listopadu 2021

Společnosti Mastercard (NYSE: MA) a Bakkt (NYSE: BKKT) oznámily vzájemné partnerství, které obchodníkům, bankám a fintechovým společnostem ve Spojených státech usnadní využívání a poskytování široké palety řešení a služeb v oblasti kryptoměn. Spotřebitelé tím získají snadnější přístup do celého ekosystému digitálních aktiv.

27. října 2021

Společnost Mastercard představuje nový standard platebních karet Touch Card. Ten usnadňuje použití lidem s úplnou nebo částečnou ztrátou zraku. S rostoucími počty nově vydávaných karet bez reliéfního embosování je pro osoby s postižením zraku obtížnější rozeznat, jaký typ karty právě drží v ruce. Společnost Mastercard tento problém řeší jednoduchým, avšak účinným způsobem.

25. října 2021

V době, kdy platby pomocí nositelných zařízení nabývají na stále větší popularitě, přichází technologická společnost Xiaomi ve spolupráci s Mastercard s novým cenově dostupným platebním náramkem. Xiaomi Mi Smart Band 6 NFC umožňuje svým majitelům uložení tokenizované platební karty do zařízení. V Česku již k platbě nákupu využívá 27 % lidí svůj mobilní telefon a lidé si velmi oblíbili i platby pomocí hodinek a dalších nositelných zařízení, potenciál pro tento ve světe populární náramek je tedy obrovský.

30. září 2021

Ucelený vhled do podnikání i podrobné informace nejen o samotném trhu, ale i o konkurenci či trendech v chování zákazníků přinese podnikatelům nová analytická platforma Portál obchodníka. Stojí za ní společnost Mastercard, která ji společně s Worldline přináší na Český trh a začíná poskytovat obchodníkům právě ze sítě Worldline / KB SmartPay. Obchodníci na ní oceňují zejména podrobné analýzy, o které mohou opřít svá strategická rozhodnutí a nastavit tak co nejlepší služby pro své zákazníky.

20. září 2021

Společnost Mastercard otevírá Laboratoř pro inovace a udržitelnost, která bude stát v čele dalšího rozvoje jejího portfolia ekologicky šetrných digitálních produktů a řešení. Účelem laboratoře je umožňovat firmám a spotřebitelům změnit způsoby, jakými vyrábějí, distribuují a nakupují výrobky a služby tak, aby z toho v době, kdy se globální ekonomika rychle digitalizuje, měli prospěch lidé i planeta.

16. září 2021

Mastercard výrazně posiluje v oblasti digitálních aktiv. Společnost uzavřela dohodu o akvizici firmy CipherTrace, která zpracovává a analyzuje údaje o více než devíti stovkách kryptoměn. Nejnovější akvizice umožní společnosti Mastercard rozšířit svou strategii na poli kryptoměn a urychlit její realizaci.

9. září 2021

Společnost Mastercard (NYSE: MA) dnes oznámila uzavření smlouvy o akvizici společnosti Aiia. Jedná se o předního evropského poskytovatele technologií otevřeného bankovnictví. Bankovním institucím společnost Aiia poskytuje přímé propojení prostřednictvím jediného rozhraní. Svým klientům tak společnost umožňuje vyvíjet a zavádět nová digitální řešení přizpůsobené každodennímu životu, práci i zábavě.

19. srpna 2021

Mastercard chce jako první karetní společnost od roku 2024 začít upouštět od magnetického proužku na platebních kartách, v roce 2029 jej nebudou mít již žádné nově vydané kreditní ani debetní karty společnosti. Odklon od magnetického proužku je reakcí jak na měnící se návyky spotřebitelů, tak i na pokrok ve vývoji nejmodernějších technologií a s tím spojený klesající počet transakcí, které jsou s jeho pomocí autorizovány. Nástup změn ve způsobu placení a zpracování platebních transakcí výrazně urychlila probíhající pandemie koronaviru. Spotřebitelé jsou v současné situaci také ochotnější experimentovat s novými platebními metodami.

17. srpna 2021

Společnost Mastercard rozšířila své partnerství s videoherní společností Riot Games. V návaznosti na čtyřletou úspěšnou celosvětovou spolupráci s touto značkou bude Mastercard sponzorovat ligu elektronických sportů League of Legends European Championship (LEC) a posílí tak svůj vztah s největší evropskou esportovou komunitou.

12. srpna 2021

Tvůrci tržiště pro obchodování s nezaměnitelnými tokeny (NFT), bezpečné kryptoměnové peněženky či udržitelná digitální aktiva – sedm start-upů z oblasti kryptoměn a blockchainu se zapojilo do programu společnosti Mastercard Start Path. Účastí v programu získají partnerství, znalosti i nástroje potřebné k dalšímu rozvoji.

5. srpna 2021

Společnost Mastercard oznámila, že rozšíří svůj karetní program pro kryptoměnové peněženky a trhy, a usnadní tak svým partnerům převod kryptoměn na tradiční, zákonné měny (fiat). Správci kryptoměn budou moci nově klientům nabízet vlastní karetní programy a umožňovat jim tak snadnější platby.

3. srpna 2021

Ačkoliv je generace Z hnací silou digitalizace, s odeznívající pandemií si její představitelé nejvíc cení osobního kontaktu. Mladí lidé považují peníze za nezbytnou podmínku nezávislosti, ale na čem jim skutečně záleží, jsou hodnoty a vztahy. Při nakupování si počínají chytře, chtějí za své peníze hodnotu a rádi nakupují online. Mobilní telefon pro tuto generaci znamená bezkontaktní placení a další finanční služby. To vše ukazují výsledky nejnovější studie společnosti Mastercard mezi mladými lidmi v regionu střední a východní Evropy (včetně České republiky), která se zabývala postoji a chováním příslušníků tzv. generace Z.

27. července 2021

Až 40 procent respondentů při nákupu upřednostní samoobslužnou pokladnu. A když už se musíme zařadit do fronty k pokladně, nejdřív oskenujeme obsah košíků všech čekajících ve frontě, a teprve pak zvolíme vhodnou řadu. A co Čechy ve frontách spolehlivě vytočí? Třeba to, když nakupující před nimi při placení zdlouhavě přepočítávají drobné mince. To vše vyplynulo z letního průzkumu společnosti Mastercard o chování Čechů v nákupních frontách.

14. července 2021

V pětině zemí, které byly předmětem studie Recovery Insights: Ready for Takeoff? [1] společnosti Mastercard s přehledem hlavních trendů pozemní a letecké dopravy, se zájem o vnitrostátní leteckou dopravu již vrátil alespoň na 90 procent stavu před pandemií. Ve zbylých státech však globální cestovní ruch ožívá značně nerovnoměrně. Oproti tomu globální výdaje za pohonné hmoty jsou třináct procent nad maximem roku 2019 a potvrzují oživení silniční dopravy.

24. června 2021

Bezkontaktní platby slaví v Česku desáté výročí. Mimořádné oblibě se těší již od svého zavedení společností Mastercard v červnu 2011 a jejich podíl na všech platbách neustále roste. Jen v loňském roce Češi provedli přes miliardu transakcí prostřednictvím téměř 13 milionů vydaných bezkontaktních karet. A nejde jen o plastové karty, v průběhu let se možnosti rozšířily o karty tokenizované do mobilních telefonů či hodinek. Potenciál pro růst teď mají i další nositelná zařízení jako náramky, přívěsky či platební prsteny.

26. května 2021

86 procent fotbalových fanoušků věří, že díky fandění mají optimističtější přístup k životu a 45 procent má za to, že společné fandění v nich vzbuzuje ještě větší nadšení pro fotbal. Právě to vyplynulo z nejnovější studie , kterou si společnost Mastercard nechala zpracovat u příležitosti nadcházejícího finálového zápasu Ligy mistrů UEFA. V letošním roce se budou i nadále fanoušci se svými týmy setkávat především virtuálně, společnost Mastercard pro ně proto připravila hned několik aktivit, které jim umožní zůstat doma, a přesto být v centru dění.

17. května 2021

Platební karty True Name dostupné díky bankovní společnosti bunq ve 30 evropských zemích umožní používat jména, jež jsou držitelům skutečně vlastní. U příležitosti Mezinárodního dne boje proti homofobii, bifobii, intersexfobii a transfobii (IDAHOBIT), uvádí společnost Mastercard v Evropě své platební karty True Name™. Ty umožňují držitelům mít na své kartě uvedené jméno, které vystihuje, kým se skutečně cítí být. To je velkým přínosem pro mnohé členy komunity LGBTQIA+. Možnost uvádět na platebních kartách zvolená jména představila společnost Mastercard v roce 2019 ve Spojených státech při příležitosti akce WorldPride. Po úspěšném uvedení karet předními bankami v USA je na evropský trh jako první uvede mladá banka bunq, a to hned ve 30 zemích*.

10. května 2021

Novou manažerkou rozvoje digitálního obchodu společnosti Mastercard byla jmenována bývalá country manažerka pro PayU Barbora Tyllová. Do Mastercard přichází s velkými zkušenostmi z oblasti obchodu, marketingu a segmentu e-commerce.

30. dubna 2021

Mastercard Awards 2020 znají vítěze všech deseti kategorií, ve kterých společnost oceňuje české banky za jejich aktivity směřující k zjednodušování plateb, vyšší bezpečnosti a podpoře České republiky při posunu k bezhotovostní ekonomice. Ocenění Issuer za největší absolutní nárůst objemu transakcí u obchodníků provedených kartami Mastercard získala Air Bank. Dvě vítězství si odnesla ČSOB – v kategorii Acquirer, která oceňuje největší absolutní nárůst objemu akceptovaných karetních transakcí u obchodníků, i za marketingové a produktové inovace, kde bodovala díky projektům Drobné a Ekokarta. Celá akce se v letošním roce přenesla do online prostředí.

29. dubna 2021

Mastercard Awards 2020 poznajú víťazov všetkých jedenástich kategórií, v ktorých spoločnosť oceňuje slovenské banky za ich aktivity smerujúce k zjednodušovaniu a popularizácii bezhotovostných platieb. Ocenenie Issuer za najväčší absolútny nárast objemu transakcií u obchodníkov vykonaných kartami Mastercard získala Slovenská sporiteľňa, ktorá si odniesla cenu aj za kategóriu Mobile Payments. Dve ceny získala Tatra banka v kategóriách Acquirer a Commercial Card Issuer. Dokonca tri víťazstvá si odniesli Prima banka a ČSOB. Ocenenie Advisors Special Mention získala 365.bank. Celá akcia sa v tomto roku preniesla do online prostredia.

27. dubna 2021

Navzdory mimořádným opatřením si podle nového průzkumu Mastercard více než třetina dotázaných v posledních šesti měsících našla způsob, jak uskutečnit svou první schůzku. Nejoblíbenějším způsobem zaplacení útraty na prvním rande jsou bezhotovostní platby. Vyplývá to z prvomájového průzkumu, který Mastercard zrealizoval v Česku a na Slovensku v průběhu dubna . Na 80 procent lidí přitom udělala dojem platba hodinkami, na více než dvě třetiny pak platba telefonem. Naopak odrazující jsou platby stravenkami. Placení společné útraty na prvním rande zůstává doménou mužů, i když téměř polovině žen nevadí si za sebe zaplatit.

19. dubna 2021

Zájem spotřebitelů o životní prostředí výrazně stoupl v průběhu pandemie. Polovina respondentů průzkumu (52 %) se zajímá o svůj vliv na životní prostředí více než předtím. Společnost Mastercard proto spustila uhlíkovou kalkulačku, která poskytuje přehled emisí uhlíku vzniklých v souvislosti s nákupy v jednotlivých kategoriích výdajů. Bankám zároveň umožňuje upravit své služby tak, aby byly ekologičtější, a umožňuje tak firmám i spotřebitelům přímo se podílet na ochraně životního prostředí.

14. dubna 2021

Již polovina Čechů ověřuje platby v aplikaci své banky pomocí biometrických údajů. Po třech měsících od začátku platnosti evropské směrnice PSD2, která zavedla nutnost silného ověření zákazníka, dosáhla míra úspěšných ověření plateb na internetu 89 procent. Evropský průměr činí 74 procent. Společnost Mastercard očekává, že Česká republika do konce roku 2021 přesáhne úroveň 92 procent úspěšných ověření plateb online. Přispět k tomu má zejména postupné zavádění a nárůst poskytnutých výjimek ze silného ověření, tzv. neviditelné ověřování online plateb.

12. dubna 2021

Pavel Vavřínek byl jmenován s účinností od 1. března roku 2021 novým obchodním ředitelem společnosti Mastercard®. Dřívější Head of Key Accounts ve francouzské firmě Sodexo bude mít nyní na starost v rámci nově vzniklé pozice trh s platebními kartami Mastercard v České republice a na Slovensku.

18. března 2021

Více než polovina Čechů si za poslední rok zdokonalila své kulinářské umění a téměř dvě třetiny tázaných začalo experimentovat s novými recepty. Vyplývá to z posledního průzkumu společnosti Mastercard®. Společné večeře s blízkými podle necelé poloviny respondentů rodinu či domácnost sblížily, a proto je přes 66 procent dotazovaných bude pro rodinu pořádat i po skončení pandemie. Nákupy ingrediencí se přesunuly na internet, kde loni začala nakupovat více než čtvrtina Čechů. Také podle transakčních dat Mastercard se celkový obrat e-commerce v České republice za uplynulý rok zvýšil téměř o třetinu, zejména pak v kategorii potravin, která zaznamenala růst dokonce o 184 procent. Celkem 27 procent dotázaných uvedlo, že bude nakupovat přes internet i po skončení mimořádných opatření.

3. března 2021

Nákupy na internetu se těší stále větší popularitě. Vyplývá to ze studie Mastercard iResearch . Až 93 procent Čechů nakupuje na internetu alespoň občas, podle nákupních dat společnosti Mastercard na e-shopech zaplatili meziročně o 29 procenta více. Nejoblíbenějším způsobem platby je v 56 procentech případů platba kartou přes internet, naproti tomu, platbu hotově na dobírku zvolilo meziročně o 20 procentních bodů méně zákazníků, tedy jen necelá třetina (30 procent). Jako otravné označilo vypisování svých platebních údajů při online nákupech 28 procent respondentů, zatím však jen třetina držitelů karet využila možnost tento proces urychlit bezpečným uložením svých údajů pro příští nákupy u internetového prodejce.

15. února 2021

Mastercard uzavřel roční partnerství s organizací Hitpoint, která je držitelem práv k pořádání oficiálních turnajů hry League of Legends v České republice a na Slovensku. Soutěž tak celý rok 2021 ponese název Mastercard Hitpoint Masters a navýší se i finanční dotace turnaje. Mastercard spolupracuje také s týmem eSuba a s influencerem a tvůrcem herních videí na platformě Twitch Petrem „Xnapym“ Jirákem. Společnost tak navazuje na své globální aktivity v oblasti v esportu.

11. února 2021

Romantici na nákupech utrácejí před svátkem sv. Valentýna stále více. Podle každoročně sestavovaného ukazatele Mastercard Love Index vzrostly za posledních deset let valentýnské výdaje celkově o 180 procent ve světě, v Evropě dokonce o 648 procent. V Čechách se pak romanticky podbarvené výdaje za posledních deset let zvýšily o 548 procent, v případě květin až o neuvěřitelných 1.806 procent. Dárky k letošnímu Valentýnu na internetu obstaralo 43 procent Čechů. Ti se začali přiklánět také k místním prodejcům: 41 procent se chystá letos nakupovat v sousedství. Vzhledem k aktuálním opatřením si Češi plánují na Valentýna uvařit něco dobrého, vyrazit na romantickou procházku parkem či domovským městem.

1. února 2021

Držitelé karet získají detailnější informace o svých nákupech ve svých bankovních aplikacích Mastercard představuje nové řešení pro digitální bankovnictví, které držitelům karet poskytne ještě lepší přehled o jednotlivých platbách. Produkt firmy Ethoca, dceřiné společnosti firmy Mastercard, posílí spokojenost zákazníků díky detailnějším informacím o uskutečněných transakcích. Výpis plateb bude doplněn například o název a logo obchodu či místo nákupu. Obchodníci mohou již nyní nahrávat svá loga - zviditelní tím svou značku a zároveň minimalizují počty reklamací potenciálně neoprávněných plateb. Mastercard v současnosti s partnerskými vydavateli karet pracuje na novém standardu, který by měl umožnit zobrazení podrobnějších informací o transakcích v digitálním bankovnictví do roku 2022.

2020
17. prosince 2020

Dvě třetiny evropských spotřebitelů se letos nad Vánoci zamýšlí více než kdy dříve, vyplývá to z nového průzkumu společnosti Mastercard. Více než tři čtvrtiny spotřebitelů v Evropě uvádí, že jim letošní rok připomněl, co je v životě opravdu důležité, a proto se snaží pomoci místním podnikatelům i lidem, které přímo neznají. Každý pátý kupuje dárky jako pomoc na podporu dobročinnosti a 59 procent podporuje místní komunitu nakupováním v lokálních obchodech.

15. prosince 2020

Společnosti TransferGo a Mastercard oznámily vzájemné partnerství, které spotřebitelům ve dvacítce evropských zemí včetně České republiky umožňuje uskutečňovat mezinárodní převody peněz z libovolné platební karty nebo bankovního účtu přímo na debetní nebo kreditní kartu Mastercard.

8. prosince 2020

Koronavirová krize změnila svět a s ním i způsoby placení. Z posledního průzkumu Mastercard z podzimu 2020 vyplývá, že 45 procent respondentů začalo kvůli koronaviru častěji platit bezhotovostně. Hlavním důvodem k této změně nebyly vyšší nároky na hygieničnost, ale potřeba rychle a bezproblémově zaplatit bez nutnosti přepočítávat hotovost a nezdržovat ostatní nakupující. Celkem 27 procent Čechů již někdy zaplatilo mobilním telefonem, což je o osm procentních bodů více než loni. Téměř polovině Čechů by nevadilo úplné zrušení hotovosti. Celkem 39 procent respondentů uvedlo, že jim kvůli koronaviru klesl příjem v domácnosti, a 34 procent tvrdí, že je koronakrize naučila šetřit.

23. listopadu 2020

Nejlepší podmínky pro podnikání mají ženy v Izraeli. Vyplývá to z nové studie Mastercard Index of Women Entrepreneurs 2020 (MIWE 2020), která porovnává podmínky pro podnikání žen v 58 zemích světa. Na druhém místě skončily Spojené státy americké, které byly loni první, následované Švýcarskem. Česká republika je na 45. místě mezi Ugandou a Nigérii. Celých 87 procent podnikatelek podle studie uvedlo, že aktuální světová pandemie Covid-19 nepříznivě ovlivnila jejich podnikání.

12. listopadu 2020

Věrnostní program Priceless Specials projde radikální proměnou. Jeho dosavadní forma podmíněná předchozí registrací bude ukončena. Program se nově stane součástí rozhraní bank, které se do něj zapojí. Bude tak dostupný všem klientům, pro které bude i uživatelsky jednodušší. Atraktivní kuponové nabídky a slevy zůstanou a bude možné je čerpat i nadále.

15. října 2020

Dalším cílem společnosti Mastercard je dosažení pěti milionů účastnic do roku 2025 Program společnosti Mastercard Girls4Tech™, jenž podporuje výuku přírodních věd, matematiky a technických oborů mezi dívkami, dosáhl svého počátečního cíle jednoho milionu účastnic. Nyní se program zaměřuje na dosažení dalšího milníku, kterým je pět milionů dívek v programu do roku 2025.

15. října 2020

Společnost Mastercard a skupina COOP rozdají odměny prvním zákazníkům nového e-shopu E-COOP.cz. Při nákupu nad 300 Kč obdrží 100 Kč na další nákup a při nákupu nad 500 Kč tašku s výrobky.

8. října 2020

Tři čtvrtiny nakupujících nyní dávají ve srovnání s obdobím před pandemií raději přednost obchodům a službám v sousedství. Mezi pilíře místních komunit se řadí prodejci potravin, hospody a kavárny, kadeřnictví, nebo poštovní pobočky. Nákupy od lidí, které zná, preferuje 77 procent osob a 72 procent zákazníků důvěřuje doporučením svých lokálních prodejců. Vyplývá to z výsledků čerstvého reprezentativního průzkumu společnosti Mastercard v 16 evropských zemích.

25. září 2020

Mastercard a společnost Handpoint, poskytovatel přenosných platebních řešení, podepsaly smlouvu o partnerství s cílem umožnit tisícům malých a středních podniků v České republice, Bulharsku, Chorvatsku, Itálii, na Slovensku a ve Velké Británii přijímat platby prostřednictvím platebních karet. Výsledkem partnerství je nabídka, která firmám poskytne možnost zvolit nástroje odpovídající jejich potřebám a velikosti.

8. září 2020

Už čtvrtina Čechů potvrzuje platby v e-shopech prostřednictvím otisku prstu nebo scanu obličeje. Biometrické ověření plateb umožňují již dvě třetiny českých bank. Jedná se o jeden ze způsobů silného ověření zákazníka převážně při placení na internetu, které před rokem zavedla evropská směrnice PSD2. Přechodné období, během kterého mohou banky zavést potřebná opatření, trvá pouze do konce letošního roku. Společnost Mastercard spolupracuje s bankami na implementaci dalších řešení, které zvýší nejen bezpečnost plateb, ale zlepší i zákaznický zážitek při platbě online tak, aby platby kartou zůstaly tím nejlepším způsobem placení na internetu.

28. srpna 2020

Společnosti Mastercard a TransferWise oznámily rozšíření partnerství. To společnosti TransferWise umožňuje vydávat své platební karty kdekoliv na světě, kde má oprávnění k činnosti a kde lze platit kartami Mastercard. Spolupráce mezi oběma firmami se datuje do roku 2018, kdy společnost TransferWise začala v Evropě poprvé nabízet své debetní karty Mastercard. Od té doby jich po celém světě vydala již více než milion.

8. července 2020

E-commerce se po celém světě těší rostoucímu zájmu zákazníků, jimž   umožňuje vybrat si nejen, kde bezpečně a rychle nakoupí, ale i jakou platformu k tomu použijí. Je proto potřeba, aby bylo placení online nákupů jednoduché a konzistentní, bez ohledu na použitý digitální kanál a platební kartu.

3. července 2020

Tři významné finanční firmy Aion, DiPocket a Modulr se připojily k programu Open Banking Protect společnosti Mastercard. Jeho účelem je poskytovat firmám spravujícím klientské účty v rámci otevřeného bankovnictví ochranu před externími poskytovateli služeb, kteří nedisponují požadovanou autorizací či potřebným zabezpečením.

2. června 2020

Společnost Mastercard dnes v Evropě představila svůj nový program Fintech Express, jehož účelem je začínajícím fintechovým společnostem usnadnit vstup na trh a podpořit je v dalším rozvoji. Program společnosti Mastercard podporuje inovátory v oblasti elektronických plateb tím, že výrazně zjednodušuje možnosti spolupráce s firmou Mastercard a jejími partnery při zavádění nových fintechových produktů do praxe. Díky silnému partnerství a odborným znalostem, technologii a globální síti společnosti Mastercard se nyní startupy budou moci soustředit na inovace a posouvat tak hranice digitální ekonomiky.

1. června 2020

Již téměř 800 drobných podnikatelů a živnostníků projevilo zájem o platební terminál na rok zdarma. Od začátku března o něj mohou požádat díky programu Česko platí kartou, jehož je společnost Mastercard partnerem. S finální fází rozvolnění mimořádných opatření a otevřením obchodů a restaurací je iniciativa na podporu malých podniků a živnostníků opět více než aktuální. O terminál zdarma lze podat žádost na webu ceskoplatikartou.cz. K iniciativě se nově připojili také poskytovatelé terminálů KB Smart Pay a A3Pay. Program Česko platí kartou funguje za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu, Svazu obchodu a cestovního ruchu a Svazu průmyslu a dopravy.

21. května 2020

Internetové nákupy překonaly za poslední měsíc všechny ostatní způsoby utrácení. Nadpoloviční většina (57 procent) evropských spotřebitelů uvedla, že na internetu nakupují více než dříve. Také poskytovatelé virtuálních zážitků, jako jsou lekce fitness, platformy pro sledování TV a filmů nebo internetové vzdělávací kurzy, zaznamenali během omezení pohybu rekordní počty předplatitelů. Své výdaje za virtuální zážitky zvýšil zhruba každý třetí Evropan (30 procent). Vyplývá to z aktuálního průzkumu mezi evropskými spotřebiteli společnosti Mastercard[1].

20. dubna 2020

Startupová společnost vcita působící v oblasti CRM spustila ve spolupráci s evropským zastoupením společnosti Mastercard platformu Business Unusual. Jedná se o kompletní řešení správy vztahů s odběrateli (CRM) a vzdělávání, které malým firmám pomůže s přechodem do digitálního prostředí.

8. dubna 2020

Společnost Mastercard prodloužila dostupnost svého vzdělávacího programu Girls4Tech™, zaměřeného na výuku přírodních věd, matematiky a technických oborů. Program je ve formě kreativních vzdělávacích kurzů dostupný online. Jeho účelem je pomoci rodičům a učitelům zaujmout dívky ve věku od osmi do dvanácti let a probudit v nich zájem o technické obory.

20. března 2020

Nadace Billa a Melindy Gatesových, Wellcome a Mastercard společně uvolní 125 milionů dolarů na to, aby pomohly urychlit reakci na epidemii COVID-19. Jde zejména o urychlení identifikace, vyhodnocování, vývoj a rozšíření léčby. Partneři se také zavázali k rovnocennému přístupu, včetně dostupnosti produktů i v tzv. nízkozdrojových oblastech.

19. března 2020

Společnost Mastercard a mobilní banka bunq dnes oznámily rozšíření vzájemného partnerství. Jeho cílem je posílit nabídku banky v Evropě. Díky možnosti využívat mezinárodní síť společnosti Mastercard je karta Green Card banky bunq dostupná již ve 30 evropských zemích[1] včetně České republiky. Karta Green Card je platební karta Mastercard vyrobená z kovu. Za každých 100 eur, které klienti bunq kartou zaplatí, přibude jeden strom. Bunq jich takto zasadila již více než 100 000.

17. února 2020

Společnost Mastercard dnes oznámila založení svého prvního Evropského centra kybernetické ochrany (European Cyber Resilience Centre), jehož cílem je podporovat a posilovat vzájemnou spolupráci mezi veřejným a soukromým sektorem při posilování kybernetické bezpečnosti a odolnosti firem v regionu. Středisko ochrany bude sídlit v belgickém Waterloo, kde má Mastercard svou evropskou centrálu. Středisko je první takovouto investicí společnosti mimo severoamerický kontinent.

12. února 2020

Zamilovaní po celém světě utrácejí víc než kdy dříve a v Česku obzvlášť. V období bezprostředně před dnem svatého Valentýna došlo za poslední tři roky k nárůstu karetních transakcí o 31 procent, v České republice dokonce o 83 procent. Co do tempa růstu překonává "romantická ekonomika" tu celosvětovou až pětinásobně: od roku 2017 se výdaje v souvislosti s valentýnským svátkem zvýšily o 17 procent. Tyto trendy se nevyhýbají ani Čechům, kteří stále častěji kupují valentýnské dárky na internetu. Za uplynulé tři roky se u nás zvýšil počet valentýnských online platebních transakcí o neskutečných 359 procent. Vyplývá to z aktuálního přehledu Mastercard Love Index.

22. ledna 2020

Společnost Mastercard udělila výroční ceny Mastercard Awards 2019 za výjimečné výsledky a projekty v oblasti platebních karet. Ocenění Issuer za největší absolutní nárůst objemu transakcí u obchodníků provedených vydanými kartami získala Air Bank. Kategorii Acquirer za největší absolutní narůst objemu akceptovaných karetních transakcí u obchodníků pak ovládla ČSOB. Slavnostní předání cen se konalo na výroční konferenci Mastercard v Pražské křižovatce.

2019
29. listopadu 2019

Česká republika je sedmou zemí v Evropě podle počtu plateb tzv. nositelnou elektronikou, kam se řadí chytré hodinky, prsteny nebo náramky.

7. listopadu 2019

Převody peněz nejvýše za několik minut, a to i v nočních hodinách nebo o víkendu, nově nabízí na maďarském trhu chatovací aplikace Viber pod názvem Moneytou.

31. října 2019

Více než polovina běžných uživatelů mobilních plateb jimi platí kdykoliv a kdekoliv je to možné. Ti na nich oceňují zejména to, že jsou praktické (70 procent), snadno se používají (52 procent) a šetří čas (40 procent). V placení mobilním telefonem spotřebitelům naopak brání hlavně nedostatek informací a psychologické překážky. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti Mastercard.

8. října 2019

Celkový počet transakcí platebními kartami Mastercard v České republice podle údajů za první tři kvartály 2019 meziročně vzrostl o 18 procent. V e-shopech byl růst v porovnání se stejným obdobím loňského roku 58procentní. V kamenných obchodech se součet plateb meziročně zvedl o 15 procent, vyplývá ze statistik společnosti Mastercard.

13. září 2019

PSD2 je opatření, které napomáhá držitelům karet ještě k větší bezpečnosti při platbách kartou zejména na internetu. Pro uživatele díky zavádění nových technologických standardů přinese možnost pohodlného placení s ověřením pomocí biometrie a v budoucnu i jednodušší nákupy v aplikacích obchodníků bez komplikovaných přesměrování mezi aplikacemi.

12. září 2019

Počet zahraničních návštěvníků, kteří stráví v Praze alespoň jednu noc, by měl v letošním roce dosáhnout rekordních 7,1 milionu. V porovnání s loňským rokem by to znamenalo nárůst o 6,4 procenta. Vyplývá to z aktuálního přehledu společnosti Mastercard nazvaného Global Destination Cities Index.

11. září 2019

Součástí uzavřeného Memoranda o spolupráci, které po společném jednání s předsedou vlády Andrejem Babišem podepsali ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a místopředseda a prezident pro strategický rozvoj Mastercard Michael Froman, je zavádění inovativních platebních technologií ve veřejném sektoru, podpora rozvoje v oblasti chytrých měst a e-commerce a posílení ochrany dat a bezpečnosti při bezhotovostních platbách.

9. září 2019

Michal Čarný byl jmenován novým generálním ředitelem společnosti Mastercard pro Českou a Slovenskou republiku s účinností od 1. září 2019. Hlavní prioritou v jeho nové roli bude další růst společnosti Mastercard na obou trzích a upevňování její vedoucí pozice v oblasti bezhotovostních plateb.

25. července 2019

Společnosti Mastercard a SumUp dnes oznámily vytvoření nového partnerství, jež povede ke zvýšení počtu míst, kde bude možné platit elektronicky.

14. června 2019

Češi ve stále větší míře žijí digitálně tím, jak používají více chytrých zařízení, technologických novinek a aplikací. Potvrzuje to i nejnovější průzkum Mastercard Digitalization Survey 2019[1], podle kterého má online mobilní bankovnictví již 48 procent Čechů, placení mobilem využívá 31 procent dotazovaných a každý desátý Čech má chytré hodinky.

6. června 2019

Společnost Mastercard představila nový soubor nástrojů nazvaný Open Banking Solutions™. Nová platforma otevírá finančním institucím a třetím stranám dveře k budoucnosti otevřeného bankovnictví. Obsahuje špičkové aplikace a služby, jež poskytují maximální úroveň zabezpečení a umožňují vybírat z široké nabídky finančních služeb dostupných v Evropě.

24. května 2019

Společnost Mastercard, jeden z nejaktivnějších sportovních sponzorů, rozšiřuje své působení v ženském fotbale. Tento krok je nejen projevem podpory rovnosti pohlaví ve sportu, ale také výsledkem úsilí firmy o genderově vyvážený marketing.

7. května 2019

Populární pražský Střelecký ostrov se stal prvním ostrovem v Česku, na kterém se platí bez použití hotovosti. Kavárna CocoVan, PonTón, Pozemský bar a restaurace Liliovka se pro větší pohodlí návštěvníků proměnily v cashless zóny.

30. dubna 2019

Vliv fotbalu na budování infrastruktury, v inovacích a hospodářství obecně povede k tomu, že se do padesáti let začnou kolem významných stadionů formovat celá města. Stávající evropské fotbalové arény přinášejí místním ekonomikám v průměru 585 milionů eur.

15. dubna 2019

Čeští spotřebitelé získají od září možnost využívat biometrické údaje, jako je otisk prstu nebo rozpoznání obličeje, k ověření své totožnosti při nakupování online s kartami Mastercard.

25. března 2019

Společnost Mastercard rozšiřuje způsoby prezentace své značky o zvukovou podobu. Znělky najdou široké uplatnění - od partitur, přes zvukové logo a vyzváněcí tóny až po čekací melodii telefonních ústředen nebo zvuk označující úspěšnou transakci při placení v obchodě.

28. února 2019

Firmy Doconomy a Mastercard společně spouštějí novou mobilní bankovní službu DO, která umožní uživatelům sledovat kolik oxidu uhličitého svou činností vytvoří.

21. února 2019

Plán na masivnější podporu bezhotovostní ekonomiky v České republice získává reálné kontury. Na půdě Ministerstva průmyslu a obchodu bylo dnes podepsáno memorandum o spolupráci při posilování a podpoře bezhotovostní ekonomiky.

19. února 2019

Miliony držitelů platebních karet Mastercard mohou od dnešního dne platit v České republice pomocí mobilních telefonů Apple. Služba Apple Pay, díky níž jsou mobilní platby jednoduché, pohodlné a bezpečné, je k dispozici držitelům platebních karet vydaných bankami Air Bank, J&T Banka, Komerční banka, mBank, MONETA Money Bank a společnostmi Edenred a Twisto. Brzy se přidá i Česká spořitelna.

12. února 2019

Valentýnské nákupy platebními kartami v České republice i na Slovensku v posledních letech strmě rostou, naproti tomu v USA je trend překvapivě opačný. Zatímco čeští spotřebitelé v uplynulých třech sledovaných obdobích před svátkem zamilovaných zvýšili celkové útraty o více než dvě třetiny a slovenští o bezmála polovinu, tak v největší světové ekonomice tržby spojené s tímto svátkem o osm procent klesly. Vyplývá to z aktuálního přehledu Mastercard Love Index.

24. ledna 2019

Společnost Mastercard oznámila prodloužení úspěšného partnerství se závody v alpském lyžování na Hahnenkammu v Kitzbühelu až do roku 2021.

14. ledna 2019

Společnost Mastercard udělila výroční ceny za výjimečné projekty v oblasti platebních karet. Cenu Issuer 2018 za největší absolutní nárůst objemu na vydaných platebních kartách obhájila Airbank. Ocenění Acquirer 2018 za největší absolutní narůst objemu karetních transakcí u obchodníků si stejně jako minule odnesla ČSOB. Slavnostní předání cen se konalo na výroční konferenci Mastercard v pražském centru DOX+.

2. ledna 2019

Tisíce dobrovolníků již v prvních lednových dnech nového roku nasazují na hlavu královskou korunu a navštěvují domovy lidí s poselstvím Tříkrálové sbírky. Koleduje se až do 14. ledna 2019, lidé mají možnost přispívat také na stáncích. V devatenáctém ročníku tradiční sbírky opět dárci podpoří činnost Charity na území celé republiky, pomohou lidem v nouzi, seniorům, rodinám, lidem bez domova, s mentálním nebo fyzickým postižením a mnoha dalším ohroženým skupinám.

2018