Mastercard ocenil banky za projekty v oblasti plateb, digitalizace i inovací. Air Bank, ČSOB a FIO si připsaly dvojitá vítězství

24. března 2022 | Od editorcz

Společnost Mastercard udělila celkem 13 výročních ocenění Mastercard Awards českým bankám za jejich inovativní aktivity v oblasti digitalizace plateb, péče o klienty a projekty směřující ke zjednodušení a zabezpečení českého platebního sektoru. Cenu Issuer za největší nárůst objemu transakcí u obchodníků provedených kartami Mastercard získala Air Bank, která v této kategorii obhájila loňské vítězství. Ocenění AirBank doplnila i prvenstvím v kategorii Mobile Payments za nejvyšší počet mobilních transakcí a zároveň nejvíce digitalizovaných karet do mobilních zařízení.

 

Dvě vítězství získala také ČSOB. Stejně jako loni vyhrála v kategorii Acquirer, která oceňuje největší nárůst objemu akceptovaných karetních transakcí u obchodníků. Dále pak ovládla kategorii Credit Card Issuer za největší nárůst objemu transakcí u obchodníků provedených kreditními kartami.

 

Ve dvou kategoriích byla oceněna i FIO banka. Cenu eCommerce issuer získala za uživatelsky nejpřívětivější online platby. V této kategorii se hodnotil poměr transakcí bez nutnosti ověření a poměr transakcí ověřených pomocí biometrie v mobilní aplikaci banky. Za největší absolutní nárůst objemu transakcí u obchodníků provedených komerčními kartami navíc FIO banka získala ocenění Commercial Card Issuer.

 

„Mnohé trendy, které hýbaly sektorem plateb v prvním pandemickém roce přetrvaly také v roce 2021. Stále oblíbenější online transakce si vyžadovaly rychlejší uvedení inovativních projektů se zaměřením na další zlepšení uživatelské zkušenosti a zachování vysoké bezpečnosti pro držitele karet. Patrná je také větší oblíbenost placení pomocí chytrých hodinek a mobilních telefonů. České banky opět prokázaly, že dokážou reagovat velmi pružně na rychle se měnící podmínky finančního trhu a poskytnout svým klientům top řešení v oblasti plateb,“ řekl generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko Michal Čarný. 

 

Loňské ocenění Premium Card Issuer za největší nárůst objemu transakcí u obchodníků provedených prémiovými kartami letos obhájila Česká spořitelna. V kategorii Innovation si odnesla cenu Komerční banka za své limitované edice karet a doprovodné kampaně v oblastech sportu a esportu.

 

Společnost Mastercard udělila i pět speciálních ocenění. Skokanem roku v nárůstu mobilních transakcí se stala služba Twisto. Společnost Worldline obdržela ocenění za obsloužení nejvyššího počtu obchodníků, kteří získali terminál zdarma v rámci programu Česko platí kartou. Za nejvyšší počet obchodníků využívajících terminál v mobilu získala cenu společnost Global Payments. Nejširší škála individuálního nastavení zabezpečení plateb v mobilním bankovnictví zajistila ocenění pro mBank. A ČSOB Poštovní spořitelna získala cenu za nejúspěšnější aktivity se zaměřením na aktivaci klientů, konkrétně zavedení Xiaomi Pay a rozvoj bezhotovostních plateb na venkově.

 

 

 

Seznam cen a oceněných společností za rok 2021:

Ocenění

Společnost

Projekt

Issuer

Airbank

Největší absolutní nárůst objemu transakcí u obchodníků provedených vydanými kartami

Acquirer

ČSOB

Největší absolutní narůst objemu akceptovaných karetních transakcí u obchodníků

Premium Card Issuer

Česká spořitelna

Největší absolutní nárůst objemu transakcí u obchodníků provedených vydanými prémiovými kartami

Commercial Card Issuer

FIO

Největší absolutní nárůst objemu transakcí u obchodníků provedených vydanými komerčními kartami

Credit Card Issuer

ČSOB

Největší absolutní nárůst objemu transakcí u obchodníků provedených vydanými kreditními kartami

Innovation

Komerční banka

Nejvýraznější marketingové a produktové inovace (limitované edice karet a doprovodné kampaně v oblastech sportu a e-sportu)

Mobile Payments

AirBank

Nejvyšší počet mobilních transakcí v počtu i hodnotě a zároveň nejvyšší počet digitalizovaných karet do mobilních zařízení

Special Mention

Twisto

Skokan roku v nárůstu mobilních transakcí v počtu i hodnotě plateb

eCommerce issuer

FIO

Banka s uživatelsky nejpřívětivějšími online platbami (největší poměr transakcí nevyžadujících ověření a nejvyšší poměr transakcí ověřených aplikací banky podporující biometrii)

Special Mention

ČSOB Poštovní spořitelna

Nejúspěšnější aktivity se zaměřením na aktivaci klientů (rozvoj bezhotovostních plateb na venkově a zavedení Xiaomi Pay)

Special Mention

 

Worldline

Nejvyšší počet obchodníků, kteří získali terminál zdarma v rámci programu Česko platí kartou

Special Mention

 

Global Payments

Nejvyšší počet obchodníků využívajících službu terminál v mobilu (Tap on Phone)

Special Mention

 

mBank

Nejširší škála individuálního nastavení zabezpečení plateb v mobilním bankovnictví (možnosti volby omezení: bezkontaktních transakcí, zahraničních transakcí, magnetického proužku, DCC, bankomatů s poplatkem, e-commerce plateb)

editorcz