Odkládaná poptávka vystřelila zájem o soukromé i obchodní lety nad úroveň roku 2019, uvádí Mastercard Economics Institute

24. května 2022 | Od editorcz

Mezi nejnavštěvovanější země patří USA, Velká Británie, Švýcarsko, Španělsko a Nizozemsko. Na předpandemické úrovně se s rušením opatření v roce 2022 vrací i výdaje za okružní plavby nebo autobusovou a vlakovou dopravu

 Nová studie ekonomického institutu společnosti Mastercard, Mastercard Economics Institute, odhaluje, že po dvou náročných letech překonala globální poptávka po soukromých i obchodních letech[1] předpandemické úrovně. Výrazné zlepšení je v letošním roce patrné také ve výdajích za okružní plavby nebo autobusovou a vlakovou dopravu. Dnes vydávaná zpráva institutu, Travel 2022: Trends and Transitions, poskytuje na základě údajů z 37 trhů kritický pohled na cestování v době, kdy je již mnoho lidí naočkováno a v řadě zemí se uvolňují protipandemická opatření.

 

Významným zjištěním studie je, že pokud se udrží stávající trend zájmu o individuální leteckou dopravu, přesáhne v roce 2022 celosvětově počet cestujících hodnotu z loňského roku odhadem o 1,5 miliardy pasažérů. Studie institutu se na základě unikátní analýzy veřejně dostupných dat o cestovním ruchu[2] v kombinaci s agregovanými a anonymizovanými údaji z platební sítě společnosti Mastercard[3] podrobně zabývá jednotlivými základními součástmi cestování. Mezi zásadní zjištění, získaná na základě údajů dostupných k dubnu 2022, patří:

 

  • Soukromé i obchodní lety překonají předpandemické úrovně: Po dobu pandemie bylo jakékoliv oživení cestovního ruchu závislé především na spotřebitelském segmentu. Do konce letošního dubna překonaly soukromé lety celosvětově úrovně roku 2019 o 25 procent, když poptávka po krátkých a středně dlouhých letech za odpočinkem vzrostla o 25 procent, respektive 27 procent. Zájem o obchodní lety v celosvětovém měřítku překročil předpandemickou úroveň poprvé v březnu, v dubnu pak zejména dlouhé lety vykazovaly dvouciferný růst. K tomu významně přispěl všeobecný návrat do kanceláří.

 

  • Těžce zkoušená doprava zažívá oživení: Současné úrovně výdajů ukazují, že dochází k oživení skupinového cestování. Výdaje za okružní plavby se v období mezi lednem a dubnem zvýšily o 62 procentních bodů, byť stále ještě zůstávají pod úrovní roku 2019. Autobusová doprava se vrátila na svou předpandemickou úroveň a výdaje za cesty vlakem zaostávají jen o 7 procent. Cestování autem si zjevně zachovává svou přitažlivost, když výdaje za mýto a půjčovné vzrostly zhruba o 19 procent, respektive 12 procent.

 

  • Výdaje se přesouvají zpět od věcí k zážitkům[4]: Již téměř rok turisté v destinacích utrácejí více peněz za zážitky než za suvenýry. Výdaje za zážitky se tak nyní pohybují 34 procent nad úrovní z roku 2019. Nejvýraznější růst zaznamenaly bary a noční kluby (72 procent) a zábavní parky, muzea, koncerty a další rekreační činnosti (35 procent). Výdaje zahraničních turistů za zážitky tak v Singapuru vzrostly o 60 procent a ve Spojených státech přibližně o 23 procent. Ve Velké Británii se ve srovnání s rokem 2019 výdaje v této kategorii každý měsíc letošního roku více než zdvojnásobily. Poslední údaje za duben vykazují navýšení o 140 procent.

 

  • Uvolňování protipandemických opatření překresluje mapu cestovního ruchu pro rok 2022: Není žádným překvapením, že dostupnost a snadnost cestování jsou hlavními faktory určujícími zájem o konkrétní destinace. Rok 2022 v tomto ohledu poskytuje prakticky vyrovnanou startovní čáru, snad s výjimkou některých míst v Asii a Tichomoří. Výsledkem je, že v současnosti jsou celosvětově nejvyhledávanějšími destinacemi USA, Velká Británie, Švýcarsko, Španělsko a Nizozemsko.[5]

 

2022: deset nejvyhledávanějších destinací v mezinárodním cestovním ruchu:

1

Spojené státy americké

2

Velká Británie

3

Švýcarsko

4

Španělsko

5

Nizozemsko

6

Mexiko

7

Itálie

8

Německo

9

Francie

10

Kanada

 

„Podobně jako let letadlem, i oživení cestovního ruchu se musí někdy potýkat s protivětrem a někdy se těší větru do zad. S tím, jak po celém světě probíhá určité ‚obnovování rovnováhy‘, sehrává mobilita významnou roli při návratu ke stavu, jaký jsme znali před vypuknutím pandemie. Odhodlání spotřebitelů vrátit se do ‚normálu‘ a dohnat, co je pandemie přiměla zameškat, nás naplňuje optimismem, že oživení bude pokračovat i nadále, i když mu budou v cestě stát různé dílčí překážky,“ uvedl Bricklin Dwyer, hlavní ekonom společnosti Mastercard a vedoucí institutu Mastercard Economics Institute.

 

Komplexní podpora turistům i celému sektoru cestovního ruchu

S tím, jak se spotřebitelé i firmy všech velikostí přizpůsobují obnoveným možnostem cestování, je jim společnost Mastercard zárukou jistoty, pohodlí a hodnoty. Bez ohledu na to, zda je čeká cesta krátká nebo daleká, je držitelům karet určených pro spotřebitele, firmy nebo segment cestovního ruchu a zábavy k dispozici stále se rozrůstající soubor užitečných programů, platforem a partnerství. Soubor služeb Mastercard Travel & Lifestyle Services poskytuje pomoc při plánování cest, výběr z řady nabídek, možnosti rezervací, různé záruky i celodenní asistenci (concierge). Program Priceless.com nabízí v mnoha destinacích neopakovatelné zážitky, výhody a nabídky, jako jsou například odměny Mastercard Travel Rewards. Drobným podnikatelům zase program Mastercard Easy Savings umožňuje využívat slev u poskytovatelů digitálních služeb, ve vybraných restauracích, u mezinárodních prodejců či v hotelích.

Oživění globálního cestovního ruchu společnost Mastercard navíc podporuje i řadou dalších služeb, počínaje tržními analýzami přes průběžné datové výstupy, které popisují měnící se trendy spotřeby, až po marketingová řešení a strategie zapojení spotřebitelů, které podporují věrnost značce a zvyšují počty rezervací. Nedávno tak ve Španělsku zahájil svou činnost Tourism Innovation Hub s cílem vyvíjet produkty a řešení na míru udržitelnému a inkluzivnímu obnovení cestovního ruchu prostřednictvím inovací, výzkumu a spolupráce napříč celým segmentem cestovního ruchu.

 

Kompletní zpráva Travel 2022: Trends and Transitions je k dispozici zde. Další výstupy institutu Mastercard Economics Institute jsou k dispozici zde.

 

[1] Počet rezervací letů; určeno na základě agregovaných a anonymizovaných údajů z transakcí zpracovaných společností Mastercard.

[2] Údaje z Google Community Mobility Reports, údaje IATA o cestujících, a makroekonomické ukazatele poskytované národními statistickými úřady.

[3] Na základě transakcí zpracovaných společností Mastercard.

[4] Mezi výdaje za „zážitky“ se řadí výdaje turistů za restaurace, rekreační aktivity, kasina, noční kluby, bary a další podniky, zatímco výdaje za „věci“ zahrnují výdaje v obchodech se smíšeným zbožím, oděvy, kosmetikou, sportovními potřebami, šperky, obuví, knihami, elektronikou, hračkami a výdaje v obchodních domech. Nezapočítávají se výdaje za přepravu a ubytování

[5] V období od 1. ledna do 31. března 2022.

editorcz