Podle průzkumu True Name více než 1/3 lidí v ČR má pochopení pro identitu nebinárních a trans lidí

2. srpna 2022 | Praha
Až 59 % osob identifikující se jako nebinární uvádí, že se při nakupování necítí bezpečně. Mastercard jim proto nabízí skutečně bezpečné placení bez ohledu na genderovou identitu nebo projev.

Společnost Mastercard letos uskutečnila průzkum True Name, který v 16 zemích Severní Ameriky a Evropy mapuje aktuální situaci v nebinárních komunitách. Zaměřoval se na prožitky a zkušenosti nebinárních osob a binárních příslušníků komunity LGBTQIA+ ve všech oblastech občanského života, doma, v zaměstnání, při nakupování a ve společnosti. Zvýšenou pozornost věnoval používání osobních dokladů i dalším zdrojům nepříjemných zážitků včetně diskriminace.

 

Celkem 41 % lidí napříč zeměmi uvedlo, že zná někoho, kdo se identifikuje jako nebinární. Výsledky průzkumu dále odhalily, že globálně se 2,8 % lidí se identifikuje jako nebinární, v ČR je to dokonce o půl procenta více, celkem 3,3 % osob. Oblast, ve které Česká republika oproti globálnímu průměru zaostává, je obecné pochopení pro LGBTQIA+ komunitu: 35 % v ČR vs. 49 % lidí globálně říká, že rozumí tomu, když se lidé nechtějí identifikovat jako muž nebo žena.

 

Zajímavé pak byly poznatky týkající se zaměstnání. Celkem 12 % lidí v České republice uvedlo, že dává přednost práci pro společnost, kde jsou nebinární lidé přijímání. Společnostem, které v rámci svého podnikání berou v úvahu nebinární osoby, pak dává v ČR při nákupu služeb a produktů přednost celkem 8 % lidí.

 

Průzkum se zaměřoval na prožitky a zkušenosti nebinárních osob a binárních příslušníků komunity LGBTQIA+ ve všech oblastech občanského života. Zvýšená pozornost byla věnována používání osobních dokladů i dalším zdrojům nepříjemných zážitků včetně diskriminace. Některým příslušníkům LGBTQIA+ komunity se totiž stává, že jméno na jejich debetní, kreditní nebo předplacené kartě neodpovídá tomu, kým se cítí být. I běžný denní nákup potravin jim tak může připomenout nepříjemný rozkol mezi jménem, které je jim vlastní, a tím, které mají na platební kartě uvedeno.

 

„Téměř tři pětiny lidí, kteří sami sebe identifkují jako nebinární, se při nakupování necítí bezpečně. Zjištění vycházející z průzkumu nám nejen pomohou lépe pochopit překážky, kterým tito lidé čelí, ale především přicházet s inkluzivními řešeními, které na ně nabízejí alespoň částečnou odpověď.  Příkladem může být naše karta True Name,“ dodává generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko Michal Čarný. 

 

V roce 2019 společnost Mastercard uvedla s úspěchem na trh ve Spojených státech platební kartu True Name, která držitelům umožňuje na kartě uvést jejich preferované jméno, tak aby správně reflektovalo jejich identitu. Po úspěšném uvedení karty v USA ji na evropský trh jako první uvedla banka Bunq, a to hned ve 30 zemích. Karta, která může pomoci zmírnit zdroj nepříjemných pocitů nebinárních osob a příslušníků transgender komunity, které jinak při placení zažívají, se postupně rozšiřuje do dalších zemí po celém světě. Idea, na které karta stojí, již byla oceněna více než 65 oborovými cenami.