Mastercard SpendingPulse: Češi si Vánoce nenechali vzít, maloobchodní tržby o svátcích rostly o 11,4 procent

30. ledna 2023 | Od editorcz

Na vánočních dárcích Češi nešetřili. Maloobchodní tržby v uplynulé vánoční sezóně meziročně vzrostly o 11,4 procent. Vyplývá to z nejnovějšího reportu společnosti Mastercard Spending Pulse, který sledoval nákupy v kamenných obchodech i na internetu od listopadu do 24. prosince 2022. Jedná se o třetí největší meziroční růst mezi měřenými evropskými zeměmi – v Maďarsku maloobchod vzrostl o 27,5 procent a v Polsku to bylo o 18,1 procent. Čeští spotřebitelé utráceli nejčastěji za oblečení, šperky, elektroniku, dále za jídlo v restauracích a ubytovací služby.

Velký návrat spotřebitelů zažily po dvou letech pandemického útlumu kamenné obchody. Hlavním důvodem, proč zákazníci častěji volí k nákupu prodejnu a ne e-shop, je možnost poradit se s prodejcem ohledně nakupovaných dárků. V kamenných obchodech tak došlo meziročnímu nárustu tržeb o 11,6 procent. Na prodejny navíc připadalo celkem 91,1 procent všech maloobchodních tržeb během sváteční sezóny. Oživení poptávky nicméně zaznamenala i oblast e-commerce, e-shopům meziročně stouply tržby během vánoční sezóny o 8,9 procent. 

„Z našich dat jednoznačně vyplývá, že Češi si Vánoce nenechali vzít. Přestože řada spotřebitelů začíná své výdaje omezovat, v období vánoční sezóny zkrátka Češi chtějí udělat radost sobě i svým blízkým. Dobrou náladu vidíme i ve velkém návratu zákazníků do kamenných prodejen a zaznamenali jsme navýšení tržeb i v segmentu služeb, ubytování a pohostinství,“ říká generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko Michal Čarný.  

Móda a technologie – nejčastější dárky pod stromečkem 

Češi nejčastěji utráceli během listopadu a prosince za nákupy oblečení, šperků a za elektroniku. Tržby za oblečení meziročně vzrostly o 23,9 procent. Během vánočních nákupů se zvýšily i zisky v segmentu šperků a to o 13,7 procent. Spotřebitelé tedy stále chtějí utrácet, a to nejenom za módní kousky, ale i za nejnovější technologické vychytávky – mobilní telefony, chytré hodinky, televize nebo herní konzole. Vánoční prodeje elektroniky meziročně vzrostly o 9,7 procent.  

Zážitky jsou opět trendy 

Kromě zboží meziročně výrazně rostly tržby i v segmentu služeb. Lidé za své peníze rádi dostávají zážitky, což je dlouhodobý trend, který ještě posílil s odezněním pandemie covidu. A během vánočních prázdnin byli zákazníci ochotni utratit za prázdninové ubytování a návštěvy restaurací ještě více. Tržby za ubytování meziročně vzrostly o 28,5 procent a útraty za jídlo v restauracích se zvýšily o 20,3 procent.

editorcz