Nový prostor vloni díky zavedení platebních terminálů navýšil tržby téměř o pětinu. Možnost zaplatit kartou se letos rozšíří i do dalších měst

19. března 2024 | Od editorcz

Výrazný nárůst počtu prodaných výtisků přineslo vybavení prodejců časopisu Nový Prostor terminály pro přijímání bezhotovostních plateb. Díky spolupráci se společností Mastercard se lidem v nouzi v roce 2023 zvýšily tržby o téměř 20 procent ve srovnání s předchozím rokem. Letos dostanou možnost vyzkoušet bezkontaktní platby i prodejci v dalších městech: vedle Prahy a Brna se novinka rozšíří také do Hradce Králové a Českého Těšína.

Hotovost u sebe nosí rok od roku méně lidí. Aktuální data společnosti Mastercard ukazují, že už více než čtvrtina lidí s sebou vůbec nenosí peněženku a primárním způsobem placení je pro ně karta, chytrý mobil nebo třeba chytré hodinky. Právě tyto statistiky vedly k navázání dlouhodobé spolupráce mezi organizací Nový Prostor a technologickou a platební společností Mastercard.

Díky vybavení stovky prodejců časopisu bezkontaktními platebními terminály se podařilo výrazně zvýšit tržby lidí v sociální tísni, kteří časopis v ulicích českých měst nabízejí. Na běžné odmítnutí potenciálních kupujících, že u sebe nemají hotovost, prodejci rázem dostali rychlé a jednoduché řešení. V prvních třech měsících po spuštění novinky v březnu 2023 se tržby navýšily dokonce o 43 procent, za celý rok se nárůst ustálil na 18 procentech.

„Z výsledků naší spolupráce s Novým Prostorem mám obrovskou radost. Jednoznačně se ukazuje, že Češi rádi podporují smysluplné dobročinné projekty. Mnohdy je ale potřeba jim v tom pomoci nabídnutím rychlého a pohodlného způsobu placení, zvlášť v dnešní době, kdy jsou bezhotovostní platby již primární platební metodou. Navýšení tržeb Nového Prostoru ukazuje, že naše aktivity mají smysl a že společně můžeme otevírat další cesty lidem v nouzi, kteří se svými silami snaží znovu postavit na vlastní nohy,“ říká Jana Lvová, generální ředitelka společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

Společný projekt navíc potvrdil, že časopis Nový Prostor si díky možnosti bezhotovostní platby častěji kupují zcela noví zákazníci, kteří se předtím u prodejců nezastavili.

„Největší část našich časopisů se prodá ve velkých městech, a právě tam už lidi prakticky nenosí hotovost. A taky jsou neustále ve spěchu. Díky spolupráci s Mastercard teď zákazníci nemusí hledat drobné po kapsách, vše jde rychle a jednoduše. Jsme rádi, že se daří projekt bezhotovostního placení rozšiřovat z Prahy i do dalších měst a věříme, že letos podíl bezhotovostních transakcí ještě poroste,“ říká Renáta Miltová, provozní ředitelka Nového Prostoru.

Časopis Nový Prostor je součástí sítě mezinárodních periodik označovaných termínem street paper, jejichž distribuce probíhá prostřednictvím lidí v sociální tísni. Nový Prostor aktuálně stojí 80 korun. Prodejci z toho získávají polovinu, tedy 40 korun. Peníze z bezhotovostních plateb dostávají vyplacené v denních centrech Nového Prostoru.

První číslo časopisu Nový Prostor vyšlo na konci roku 1999, tehdy pod názvem Patron. Dnes vychází Nový Prostor 16x ročně a k tomu vychází ještě jedno speciální vánoční číslo. Náklad je 15 tisíc výtisků a remitenda nepřesahuje 5 procent.

editorcz